hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jókor, jó helyen

2015. 01. 08.
Szerencsés nemzedék – tart­ják azokról az ameri­kaiak­ról, akik a harmincas években, a nagy gazdasági világválság idején születtek. Joggal.

John Burkhart amerikai állampolgár a lehető legszerencsésebb időpontban született: 1933-ban. Az 1928 és 1945 között a tengerentúlon születettek ugyanis az úgynevezett „csendes generáció”. Magát a kifejezést a Time Magazin alkotta meg annak érdekében, hogy külön nevesítse azon idősödő emberek csoportját, akik „habár egész életükben keményen dolgoztak, mindeközben alig hallatták a hangjukat”.

Burkhart – és hasonló korú felesége is – például következetesen mindig tíz százalékot félretett az élete során megkeresett pénzből, amit aztán igen jövedelmező módon be is fektetett. Ők például a második világháború után kialakult gazdasági körülményekhez is remekül alkalmazkodtak. Burkhart harminc év houstoni televíziós produceri és rendezői karrier után 1987-ben Malibuba költözött a feleségével, ahol vettek egy házat. 2008-ban először 300 százalékos haszonnal adtak túl az ingatlanon, majd, látva a tőzsde 13 éves mélypontra zuhanását, a befolyt pénz nagy részét azonnal befektetési alapokba helyezték. Ma, a 81 éves Burkhart sokkal nagyobb jólétben és kényelemben tölti mindennapjait egy nyugdíjas közösségben, mint azok az idős emberek, akikre gyerekkorából emlékezett. „Ennél szerencsésebb időzítést el sem lehetett képzelni. Az ilyesmit nem lehet előre tervezni” – mondta életpályájáról a Bloomberg Businessweeknek.

A legtöbb amerikai polgár számára a legutóbbi, posztrecessziós időszak egyet jelentett a bérek befagyasztásával, a magas munkanélküliséggel és a csökkenő megtakarításokkal. A Fed adatai szerint egy átlagos amerikai háztartás 2004-ben évi 115 ezer dollárral gazdálkodott, míg 2013-ban már csak 81 200 dollárral. Van azonban egy társadalmi csoport, amelynek az anyagi helyzete jobb, mint valaha: ez az idős generáció. Az a korosztály, amely a történelem során mindig a legszegényebbnek számított, most az egyik leggazdagabb. 2013-ban a 75 éves vagy annál idősebbek átlagos családi költségvetése csaknem 195 ezer dollárt tett ki, míg 1989-ben csupán 131 ezret.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!