hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Memora – fény és emlékezet

2015. 01. 06.
A holokauszt 70. évfordulóján a Civil Alap 2014. program támogatásával készült el a Memora- projekt. A soát sokféle módon dolgozták fel az elmúlt több mint fél évszázadban. Számtalan műalkotás, rendezvény vagy éppen személyes beszélgetések, egyéni szerencsék vagy tragédiák nyomán sejthetünk valamit abból a leírhatatlan szörnyűségből, amelyet a második világháborúban tapasztaltak meg embertársaink, ártatlanul.

A történelem rendhagyó megközelítésének elképzelése szerint szü­letett meg a www.memora.hu. A név egy szójátékot rejt magában: memory (emlékezet) és menóra (a hétágú zsidó gyertyatartó) szavakból alakult. A projekt szlogenje: Hiteles történetekkel hiteles történelmet! „Ha rákattintunk a weboldalra, újszerű megközelítésből ismerhetjük meg a holokauszt eseményeit, történeteit, és mindezt hitelesen” – mondja a projekt vezetője. A főoldalon Magyarország térképét találjuk 150 bejelölt helyszínnel (POI-ponttal), melyek egy-egy akkori és mai helyszínre kalauzolnak fotóval és rövid helyzetismertetéssel ellátva. Az oldal legfőbb újítása, hogy minden látogató saját, egyéni emlékélményét, korhű dokumentumait, képeit is feltöltheti, megoszthatja. Ez által válik a platform még interaktívabbá és sokrétűvé.

Ha van kedvünk, időnk, ismeretünk, kézzel fogható, tárgyi vagy akár szóban elhangzott emlékünk, élményünk, kapcsolódjunk be a projektbe a Memora.most menüpont alatt. Egy Instagram-alkalmazáson keresztül magunk is tölthetünk fel „egykor-és-ma” fotómontázsokat, amelyre az aloldalon láthatunk néhány inspirációt. Ha eleget böngésztünk a helyszínek között, kronologikus sorrendben tanulmányozhatjuk a magyarországi történelmet a soá tükrében. Az oldal érdekessége még, hogy bemutatja az emlékév más pályázati munkáit is. Egy videoklip is készült a projekthez, mely röviden érzékelteti az események szellemiségét.

A Memora-projekt munkatársai szerint a fiatal generáció nagy része – az iskolai oktatáson kívül – leginkább akkor találkozik hiteles történetekkel, és hitelesen a történelemmel, ha személyesen érdeklődik az elmúlt évtizedek vészterhes történései iránt. A soát megélt személyek jellemzően nem adták tovább élményeiket gyermekeiknek, és unokáik, vagyis a mai fiatalságnak csak egy kis hányada foglalkozik fokozottan a témával. Mivel a holokauszt nem pusztán a magyar zsidóságot, hanem egész Magyarországot érintette, s vitte átmeneti pusztulásba, így a ma élők felelőssége és feladata, hogy a fejlődő, haladó Magyarországon közös jövőt építsen. Olyan jövőt, ahol a múlt nem ismétlődhet meg, ahol nincs helye sem etnikai, sem vallási alapú diszkriminációnak még a közbeszédben sem, és ahol a gyűlölködő bűnbakképzés megvetendő alternatíva a bajok orvoslására. (x)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!