hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Winter blues
Vegyük fel a harcot a téli depresszióval!

2015. 01. 08.
A depresszió nem úri hóbort – mint azt sokan állítják –, hanem korunk egyre gyakoribb betegsége. Több megjelenési formája ismert, télen általában a szezonálistól szenvednek sokan: a sötétebb színek, a mozgáshiány és a kevesebb szabadban töltött idő hónapokon át tartó lelki és fizikai fáradtságot okozhat. Az év végi kimerültséggel párosuló fényhiány a magyar lakosság mintegy 10-12 százalékánál vezet téli depresszióhoz, aminek azonban elejét lehet venni.

Világszerte növekvő népbetegség a depresszió, nemzetközi és hazai adatok alapján a mi térségünkben minden tizedik ember küzd vele. Igaz, a szezonális depresszió ritkábban jelentkezik, mint a betegség más változatai, ám mégis sokan észlelik a „winter blues”, azaz a téli depresszió jelenségét. Ennek elsőd­le­ges oka hazánk földrajzi elhelyezkedése, vagyis a téli időszakra jellemző fényhiány. Míg a déli mediterrán országokban ez a jelenség ismeretlen, addig északon, a skandináv országokban gyakori, a lakosság mintegy egynegyedét sújtja, és még az állatok is szenvednek tőle. Továbbá nőknél gyakoribb, mint férfiaknál, és ritka esetben gyerekeknél is kialakulhat.

„A szezonális depresszió, ahogyan a neve is mutatja, egy időszakosan megjelenő, évről évre rendszeresen visszatérő fajtája a depressziónak. Minden évben azonos időszakban jelentkezik, jellemzően ősszel-télen, és ahogyan az évszak halad előre, a hangulati probléma, a tünetek is egyre jobban erősödnek. Ritkább ugyan, de tavaszi-nyári depresszió is létezik” – magyarázza érdeklődésünkre Ujpál Zsófia pszichológus, aki leszögezi: „Más hangulatzavaroknál is előforduló testi tüneteket észlelhetünk magunkon, úgymint: például gyengeségérzetet, fáradékonyságot, aluszékonyságot, motiválatlanságot, fokozott éhségérzetet és súlygyarapodást.”

Hogy mi játszik szerepet a téli depresszió kialakulásában? Szakemberek szerint több tényező: többek között genetikai hajlam, biológiai adottságok, pszichológiai jellemzők, környezeti tényezők és különböző életesemények. Fokozott kockázatnak vannak kitéve a tavaszi-nyári születésűek és a „bagoly” típusúak, akik szeretnek reggel sokáig aludni, de még későn este is aktívak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!