hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 03. 06. (XIX/10) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Csapás a médiapiacra

Alig egy hónapja, február 5-én jelentette be Rogán Antal, hogy a Fidesz parlamenti frakciója támogatja a kormány javaslatát a reklámadó átalakítására. A látszólag ártalmatlan, technikai jellegű bejelentés nyomán korábban elképzel­he­tetlen változások indultak el a magyar politikában, szétrobbantva a Fidesz mögött álló médiabirodalmat és meg­pecsételve az Orbán–Simicska-szövetség sorsát.

Buda-Cash Kinek a botránya?

Konkrétumok híján csak találgatni lehet, hogy milyen törvénytelenség történhetett a Buda-Cash Brókerház nevével fémjelzett üzleti csoport háza táján. A Fidesz a szocialistákra kenné a 100 milliárdos nagyságú ügyet, az MSZP pedig azt sulykolja, hogy fideszes bank- és brókerbotránnyal állunk szemben. A pénzpiacokon közben sorra születnek az összeesküvés-elméletek.

Az összeomlás áldozatai

„Most álljunk neki magyarázni azoknak a mélyszegény családoknak, akik segítséget kérnek tőlünk, hogy mi a bánat az a Buda-Cash Brókerház?” – fakadt ki lapunknak L. Ritók Nóra, a  berettyóújfalui  Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Az ország egyik legszegényebb kistérségében élő gyerekek felzárkóztatásával foglalkozó alapítvány a brókerbotrány legnagyobb kárvallottjainak egyike. L. Ritók Nóra szerint a krach 15 évnyi munkájukat nullázta le egyik napról a másikra.

„Je suis Ságvári!”

Vihart kavart Szegeden a város egyik elitgimnáziumának neve (és névadója) körüli polémia. A diákságon és tanári karon kívül az öregdiákok és a politikai pártok is megszólaltak az ügyben. Bármi lesz is az intézmény neve, az már most látható, hogy a „vesztes” félnek nem lesz könnyű megbarátkoznia a helyzettel.

Öldöklő küzdelem Ajkán és Tapolcán

A Fidesz nincs lejtmenetben, nem került negatív spirálba – ezt bizonyítaná a kormánypárt a közelgő tapolcai időközi választáson. Az Újpesten saját jelölttel, Veszprémben Kész Zoltán mögé beállva győztes MSZP a kihívó szerepét venné vissza a közvélemény-kutatók által egybehangzóan a legerősebb ellenzéki pártnak mért Jobbiktól. Vona Gábor pártja pedig megszerezné első egyéni országgyűlési győzelmét.

Hit és értékek

Már a magyar katolikus egyházat is megosztja a melegtéma

Urbán József piarista szerzetes, a budapesti piarista gimnázium igazgatója, a rend korábbi magyarországi tartományfőnöke tiltakozó levelet írt Semjén Zsoltnak, amikor az a keresztény értékrend győzelmeként ünnepelte, hogy a szlovákiai népszavazás eredménye a meleg- házasság elutasítása lett. Urbán két ember egymás iránti szeretetének kifejezéseként látja két meleg ember ölelkezését, és kijelenti, hogy „egyenesen kegyetlenség megtagadni bárkitől is a házassági jogokat”.

HÁTTÉR

Megölték őket, mert rajtuk volt a jel

Február 15-én az Iszlám Állam rituálisan kivégzett 21 kopt keresztényt Líbiában. A lefejezésről készült videó bejárta a világot. A narancssárga rabruhába öltöztetett keresztények Krisztus nevével az ajkukon mentek a halálba – az eset az egész országot megrázta. Egyiptom hivatalosan is hadba lépett az Iszlám Állam nevű halálszektával.

Török érdek, magyar jövő?

Évekig lakott Törökországban, ahol az ankarai követség titkáraként dolgozott. Nyolc évig a Kőolajbeszerző Iszlám Kommersz Társaság külkereskedelmi vezetője, majd egy bécsi székhelyű iszlám tudományos oktatási intézet munkatársa. Hazaköltözése óta muszlim közösséget szervez Egerben, és a város főiskoláján orientalisztikai képzést indít iszlámtudomány­-oktatással a török állam pénzén. Ide delegálja keleti nyitással foglalkozó diplomatáit a Jobbik is, hogy elsajátítsák az iszlám diplomácia, levelezés és etikett fogásait. Az orientalista kevesli a magyar iszlám spiritualitását, és Amerikát tartja felelősnek az európai muzulmán közösségek beilleszkedési zavaraiért.

Egyre több pizzát eszünk

A gyorsételek (junk food) piaca nem éli éppen legszebb napjait. 2014-ben például az egyik emblematikus szereplő, a McDonald’s globális éves bevétele először csökkent az elmúlt tizenkét évben. Habár az elemzők arra gyanakszanak, hogy mind­ennek hátterében az egyre népszerűbb egészségtudatos életmód állhat, érdekes módon nem minden gyorsételt érint a negatív tendencia…

Szingapúr a következő Izland?

A kérdés lassan egy éve aktuális, és ezen sem a helyi luxusingatlan-piac aktuális és látvá­nyos összeomlása, sem a gyengél­kedő turizmus nem segít.

Maradj életben!

Horváth Sándor exkommandós rendőr közel 20 év óta lát el speciális feladatokat. A rendőrség különleges szolgálatának tagjaként, vagy épp az ENSZ és az EBESZ megbízásából békefenntartóként a fél világot bejárta. Két évet volt Angolában, fél évet Kambodzsában, s járt Kínában, Pakisztánban, Bangladesben, Afrika több országában, a délszláv válság területein, valamint Nyugat-Európa országaiban. Tapasztalatait a Baptista Szeretetszolgálat támogatásával kiadott Túlélés című könyvében foglalja össze, amelyben békefenntartóknak, segélyszervezeteknek, utazóknak is szeretne tanácsot adni a biztonságuk megőrzéséhez.

Falu kiadó

Bérelj egy egész falut egy hétvégére! Sümegtől 10 km-re Megyeren 7 teljesen felújított és berendezett falusi házban lakhattok, de tiétek lehet a kultúr, a pajta is, és aki szeretne a közügyekbe is beleszólni 2 napig, abból akár alpolgármester is lehet, így szabadon megváltoztathatja az utcák, terek nevét. Gyertek falura, éljetek vidáman! A teljes falu bérleti díja (lakott és gazdasági ingatlanok kivételével): 210000,- Ft/ éjszaka. Az ár tartalmazza: 2 db utca (aszfaltos) / 2 db utca (szórt) / 1 db buszmegálló / 1 db hivatal / 7 db ház (vendégház) / 2 db ház (rendezvény) / 1 db lábas-pajta / 3 db ház (egyéb) / 1 baromfiudvar / 6 db ló / 2 db tehén / 3 db birka / 4 ha szántó

Házassági problémák

A tartós párkapcsolat nélkül élők aránya Európában lassan eléri, Magyarországon már meghaladja a házasságban élőkét. Ugyanakkor még mindig a házaspároknál születik a gyerekek többsége. A kutatók szerint a családformák változása és a népességfogyás modernizációs tendencia, ami évtizedekkel ezelőtt Nyugat-Európában kezdődött el, fáziskéséssel érkezett ide, és aligha lehet visszafordítani.

KÁVÉSZÜNET

A lehetőségek sütije

A mindenféle ízű és színű trendi desszert hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sikerének oka talán különlegességében és exkluzivitásában keresendő. Az édességek és gasztronómiai élmények kedvelőinek feltétlenül meg kell kóstolniuk a darált mandulából, cukorból és tojásfehérjéből készült, habcsókra emlékeztető, elegáns és kifinomult ínyencséget. Szalai Dórával, Budapest egyik egyedi macaronlelőhelyének tulajdonosával beszélgettünk.

Finnország titkai

Joulupukki, a szauna és a nordic walking hazájában hatalmas kiterjedésű fenyőerdők, rengeteg tó, rénszarvasok, sarki fény - mind észak titkairól mesél. Ráadásul a szigetek tízezrei közötti hajókirándulások hangulatát vagy a lappföldi táj méltóságos csendjét csak itt élhetjük át. Ám a skandináv ország a kivételes természeti adottságain túl is érdekes, több területen példaértékű.

A vándorló öntőlegény

Ganz Ábrahám nincstelen svájci kántor fiaként született, cége később 59 európai vasúttársaságnak szállított kerekeket. Álma egy saját öntöde volt, végül Európa egyik legkorszerűbb gépgyárát alapította meg. Széchenyi megpróbálta ellehetetleníteni, Kossuth Lajos újságcikkben dicsérte munkásságát. Állt haditörvényszék előtt és az 1855-ös világkiállítás díjazottjai között is. Ganz Ábrahám tavaly lett volna 200 éves.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!