hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Török érdek, magyar jövő?
Interjú M. Soós Tamás orientalistával, turkulógussal, az egri Eszterházy Károly Főiskola tanárával

2015. 03. 05.
Évekig lakott Törökországban, ahol az ankarai követség titkáraként dolgozott. Nyolc évig a Kőolajbeszerző Iszlám Kommersz Társaság külkereskedelmi vezetője, majd egy bécsi székhelyű iszlám tudományos oktatási intézet munkatársa. Hazaköltözése óta muszlim közösséget szervez Egerben, és a város főiskoláján orientalisztikai képzést indít iszlámtudomány­-oktatással a török állam pénzén. Ide delegálja keleti nyitással foglalkozó diplomatáit a Jobbik is, hogy elsajátítsák az iszlám diplomácia, levelezés és etikett fogásait. Az orientalista kevesli a magyar iszlám spiritualitását, és Amerikát tartja felelősnek az európai muzulmán közösségek beilleszkedési zavaraiért.

Az interjú egyeztetetése során azt mondta, hogy nagy a baj a hazai muszlim közösségben. Mire gondolt?

– A magyar iszlám problémája jelen pillanatban kezelhetetlen. Először is nagy probléma a spiritualitás hiánya, ami alatt a lelki tanítást és a tudomány ismertetését értem. Az iszlám, mint a legtöbb messianisztikus, egyistenhitű vallás, tudományos alapokon nyugszik. Óriási az irodalma, a nyelvi kultúrája, a történelmi háttere, ebből adódik a spiritualitása és a nagysága. Ahhoz, hogy valaki jó hívő legyen, nagyon kell ismernie, miben hisz. Sajnos a magyar iszlám közösségek ezt a mély megismerést elmulasztották. Éppen ezért hozok létre most Egerben egy kis muszlim közösséget: ez a város erre van predesztinálva a minaret és a mecset által. Szóval az embereknek békés iszlámot kell adnunk, tudományt, szép köntöst, jó turbánt, csillogó szemű imámot és koráni bölcsességet. Ez az iszlám fogja vonzóvá tenni a fiatalok számára is a hitet, és lehet, hogy egyszer csak sokan fogják mondani: olyan sok élményem, olyan sok gondolatom támadt belőle, hogy muszlim leszek. Magam is így voltam annak idején.

A másik, amit a hazai iszlámnak rovok fel, az a merkantilista „karitatív” tevékenységük. Ez kupeckedés. Hogyan lehet az – kérdem én –, hogy pár száz fős iszlám közösségeknek annyira „sikeres” a karitatív tevékenységük, hogy a vezetőik Mercédesszel, Audival járnak, külföldi bankszámlákkal bírnak, orvosi műszereket visznek ki Magyarországról, miközben itt magyar emberek halnak meg ezek hiányában? Ha mi magyar iszlám hívők vagyunk, akkor kutya kötelességünk lenne itt végezni a karitatív tevékenységünket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!