hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Öldöklő küzdelem Ajkán és Tapolcán
A bronz is szépen csillog?

2015. 03. 13.
A Fidesz nincs lejtmenetben, nem került negatív spirálba – ezt bizonyítaná a kormánypárt a közelgő tapolcai időközi választáson. Az Újpesten saját jelölttel, Veszprémben Kész Zoltán mögé beállva győztes MSZP a kihívó szerepét venné vissza a közvélemény-kutatók által egybehangzóan a legerősebb ellenzéki pártnak mért Jobbiktól. Vona Gábor pártja pedig megszerezné első egyéni országgyűlési győzelmét.

Tavaly ősszel a Fideszben az volt az általános vélemény, hogy az Orbán Viktor által megálmodott „centrális erőtér” stabil, azaz belátható időn belül sem a baloldalnak, sem a Jobbiknak nincs esélye a Fideszt megszorongatni. A fideszesek ekkor úgy vélték: ellenfeleik  sem politikusi garnitúra, sem „szürkeállomány” tekintetében nem versenyképesek velük.

Nem pont úgy van

A Fideszben ekkor úgy látták: bár a baloldal a fővárosban és a nagyvárosokban számottevő bázissal rendelkezik, a kisebb vidéki településeken képtelenek lesznek „áttörni”; a Jobbik pedig csak a válságövezetekben, leginkább Északkelet-Magyarországon erős. Tehát – gondolták ősszel a kormánypárt döntéshozói – a válságövezetek nélküli „vidéki Magyarországon” a Fidesz előnye behozhatatlan.
Ráadásul a Fideszben szinte dogmaként tekintenek arra az Orbán Viktornak tulajdonított megállapításra, amely szerint Magyarország történelmi hagyománya, hogy a szélsőjobb nem képes 20 százalékosnál nagyobb társadalmi támogatottságra szert tenni. Ez az „üveg­pla­fon” szerintük megakadályozza, hogy a Jobbik bármikor is kormányzóképes erővé váljon.
Már a kormánypárt számára egyébként sikeres őszi önkormányzati választás is megkérdőjelezte a Fidesz-vezetők magabiztosságának létjogosultságát, az azóta lezajlott időközi választásokon történtekről már nem is beszélve.
Például ősszel Tapolcán váratlanul a Jobbik nyerte a polgármesteri székért zajló küzdelmet, míg februárban a jó évtizede folyamatosan a jobboldalra szavazó Veszprémben a független, de baloldali pártok (mínusz LMP) által támogatott Kész Zoltán lett a befutó, felszámolva a Fidesz kétharmados többségét az Országgyűlésben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!