hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyre több pizzát eszünk

2015. 03. 13.
A gyorsételek (junk food) piaca nem éli éppen legszebb napjait. 2014-ben például az egyik emblematikus szereplő, a McDonald’s globális éves bevétele először csökkent az elmúlt tizenkét évben. Habár az elemzők arra gyanakszanak, hogy mind­ennek hátterében az egyre népszerűbb egészségtudatos életmód állhat, érdekes módon nem minden gyorsételt érint a negatív tendencia…

Bár a fogyasztók érzékelhetően kevesebb hamburgert esznek az utóbbi időben, a pizza iránti étvágy ezzel párhuzamosan látványosan javult az elmúlt években. A tengerentúlon piacvezető – egyébként michigani eredetű – Domino’s Pizza étteremlánc bevétele például 14 százalékkal növekedett 2014 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. Az Amerikán kívüli értékesítések száma (Kanada, Egyesült Királyság, Japán, Olaszország stb.) pedig már zsinórban a 84. (!) negyed­-évben növekedett. De mi teszi mégis ennyire népszerűvé a pizzát más gyorsételekhez képest?

A pizza már a 18. században egy kedvelt és olcsó étel volt Olaszországban. Kezdetben mindössze egy lapos kenyérből állt, amit az ínyencek paradicsommal ízesítettek. Az új ételfajta nagy népszerűségre tett szert, és helyi nevezetességnek számított. A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan aztán az 1950-es években indult világhódító körútjára. Amerikában a pizza iránti kereslet a második világháború után látványosan megugrott, hála a frontról hazatérő amerikai katonáknak, akik Olaszországban már szereztek belőle egy kis ízelítőt. Így ma már mindenki tudhatja, hogy az olaszok el sem tudják képzelni a pizzát ananásszal, vagy azt, hogy a pizzára soha nem raknak ketchupot, mivel annak alapját a paradicsomszósz képezi.

Ma is töretlenül növekvő népszerűségének okairól azonban már megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a már említett egészségtudatos étkezés növekvő tendenciájának tudható be a pizzafogyasztási láz. Sok emberben ugyanis az a téves feltételezés él, hogy a pizza sokkal egészségesebb, mint egy hamburger, hiszen a feltéte gyakran tartalmaz friss zöldségeket. Valójában egy közepes méretű vegetáriánus pizza kalóriatartalma akár négyszerese is lehet egy Big Macnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!