hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az összeomlás áldozatai
A legszegényebb gyerekek segítői kerültek bajba

2015. 03. 13.
„Most álljunk neki magyarázni azoknak a mélyszegény családoknak, akik segítséget kérnek tőlünk, hogy mi a bánat az a Buda-Cash Brókerház?” – fakadt ki lapunknak L. Ritók Nóra, a  berettyóújfalui  Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Az ország egyik legszegényebb kistérségében élő gyerekek felzárkóztatásával foglalkozó alapítvány a brókerbotrány legnagyobb kárvallottjainak egyike. L. Ritók Nóra szerint a krach 15 évnyi munkájukat nullázta le egyik napról a másikra.

„A Buda-Cash brókercég botránya az ÉRB Zrt.-ig ért, elérve a berettyóújfalui kirendeltséget is, ami az alapítványunk számlavezető bankja. A közleményt tegnap mi is megkaptuk, a számlánk elérhetetlen lett, ellehetetlenítve a munkánkat, elvéve a reményt is tőlünk és a családoktól is, akikért dolgozunk… Hiába küzdök, küzdünk, hiába az eredmény, az emberek összefogásával fejlesztett integrációs munka sikere, a közeg, amiben működünk, megfojt” – fogalmazott a Buda-Cash körüli botrány kirobbanását követően megjelent blogbejegyzésében L. Ritók Nóra, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

Miért egyedülálló az Igazgyöngy?

A rajz-földrajz szakos tanárnő nevéhez fűződik a művészetoktatással összekapcsolt sokrétű szociális támogatórendszer kiépítése az ország egyik legszegényebb kistérségében. L. Ritók Nóra szerint a mélyszegénységből jövő gyerekek, akik a hagyományos iskolából könnyen kiszorulnak, a művészeti oktatáson keresztül motiválhatók lehetnek, hiszen az alkotótevékenység sikerélményt, önbecsülést ad nekik, társas és egyéni készségeket fejleszt, elősegíti a lemorzsolódás csökkenését és az integrációt is.
Az Igazgyöngy komplex programjának célja, hogy biztosítsa a gyerekek tanulásához, iskolába járásához mindazt, amit a család és az állam nem tud megadni: ruhát, élelmet, fűtést, buszbérletet, tanszereket, korrepetálást, gyógyszereket. Az alapítvány 1999 óta dolgozik Berettyóújfaluban és a hozzá tartozó kistérségben. Az ottaniak életéről, körülményeiről megrázó látleletet nyújt A nyomor széle című blog, amit L. Ritók Nóra 2008 óta vezet.
A színpompás rajzairól, kiállításairól híres Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola mára eljutott odáig, hogy munkáját messze földön ismerik, elismerik, díjazzák és tanulmányozzák. A művészeti iskola közel 600 gyermekkel foglalkozik, akiknek 70 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű, sokan közülük a kistérség aprófalvaiból jönnek, ahol az alapítvány kiterjedt segítő munkát végez a családok körében. A komplex tanulástámogató programjuk – családgondozás, oktatás, közösségfejlesztés – modelljét Toldon valósították meg, ahol az alapítvány 2012-ben létrehozott tanodája önkéntesek, jórészt egyetemisták részvételével működik. Az Igazgyöngy folyószámlájának zárolása miatt a tanoda munkája is veszélybe került.
L. Ritók Nóráék hamar rájöttek arra is, hogy a gyerekek felzárkóztatása érdekében az oktatási és szociális tevékenység mellett munkahelyteremtéssel is foglalkozniuk kell. Biobrikett- és kertprogramjuk sikere után megtakarított forrásaikból most indítottak volna el egy újabb mezőgazdasági programot az egyik szegregátumban (szegregátumnak minősülnek azok a térségek, ahol az alacsony státuszú népesség aránya meghaladja a 40 százalékot – a szerk.), de a Buda-Cash miatt az erre szánt pénzük is elúszik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!