hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Már a magyar katolikus egyházat is megosztja a melegtéma
Quo vadis, Róma?

2015. 03. 05.
Urbán József piarista szerzetes, a budapesti piarista gimnázium igazgatója, a rend korábbi magyarországi tartományfőnöke tiltakozó levelet írt Semjén Zsoltnak, amikor az a keresztény értékrend győzelmeként ünnepelte, hogy a szlovákiai népszavazás eredménye a meleg- házasság elutasítása lett. Urbán két ember egymás iránti szeretetének kifejezéseként látja két meleg ember ölelkezését, és kijelenti, hogy „egyenesen kegyetlenség megtagadni bárkitől is a házassági jogokat”.

Az immár a magyar katolikus egyházon belül is nyilvánosan megjelent feszültség és egyet nem értés társadalmi közüggyé növi ki magát, még a kereszténybarátnak éppen nem mondható mandiner.hu érdeklődését is felkeltette, és a kormánypárti Válasz is foglalkozott vele. Urbán József a hetilapnak terjedelmes levélben is kifejtette álláspontját a melegházasság és a vele járók – azonos nemű párok örökbefogadása, a melegek jogainak kötelező iskolai oktatása – védelmében.

Miféle furcsa szerzet ez?

A katolikus egyház hagyománya és tanítása a kezdettől fogva elutasította a homoszexuális kapcsolat lehetőségét mint bűnt. A Magyar Katolikus Lexikon szerint „a keresztény hagyomány a legrégibb idők óta állást foglal a homoszexualitással szemben (…) A homoszexualitás cselekedetei önmagukban rosszak, mert ellentétesek a természetes erkölcsi törvénnyel, a nemi aktusból kizárják az élet továbbadását, s torzítják az értelmes lélekkel bíró ember én-te kapcsolatának teljességét. (…) A homoszexuális emberek is a tisztaságra kaptak meghívást. A homoszexualitás lappangó hajlama nagyon sok emberben jelen van, ezért óriási a felelőssége a felnőtt társadalomnak, hogy ezeket a rejtett hajlamokat erősíti-e, vagy okos, tapintatos neveléssel helyes irányba tereli, gyógyítja.” A nagy kérdés – már a tavalyi szinóduson lezajlott vita óta –, hogy a római egyház módosítani fogja-e napjainkban ezt az évezredes meggyőződését. A katolikus egyház önmeghatározásában jelentős szerepet játszik az az elv, miszerint az egyháznak úgy kell képviselnie az evangéliumot a világ előtt, hogy lényegileg nem alkalmazkodik az emberiség változékony világnézetének átalakulásaihoz, nem adja föl üzenetének alapvető értékeit. Vajon napjainkban látni fogjuk, amint a szekuláris társadalom erkölcsi változása alapvető konzervatív meggyőződések elhagyásához (aposztázia) vezeti a katolikusokat?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!