hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Finnország titkai

2015. 03. 13.
Joulupukki, a szauna és a nordic walking hazájában hatalmas kiterjedésű fenyőerdők, rengeteg tó, rénszarvasok, sarki fény - mind észak titkairól mesél. Ráadásul a szigetek tízezrei közötti hajókirándulások hangulatát vagy a lappföldi táj méltóságos csendjét csak itt élhetjük át. Ám a skandináv ország a kivételes természeti adottságain túl is érdekes, több területen példaértékű.

Finnország belterületein Európa legnagyobb érintetlen vadonját találjuk, számtalan madárfajjal. Bár az „ezer tó és erdő országa” túlzásnak tűnhet, a valóságban mégis legalább 55 ezer, több mint egy hektár alapterületű tóval büszkélkedhet. A víz azonban így is csak területének alig egynegyedét teszi ki, kétharmad részét sűrű erdők és lápok borítják, a tengerpartot pedig tíz­ezernyi apró sziget szegélyezi. A turkui szigetvilág több mint húszezer szigetet foglal magában. A több tízezer tó közül pedig – amelyek öt tórendszerre oszthatók – a Saimaa tórendszer a legnagyobb. A legnagyobb szigetek az Åland-szigetek, Turku városától délnyugatra. A szigetcsoport lakosainak több mint kilenc százaléka a svédet beszéli anyanyelvként. Egy képviselőjük ül a finn parlamentben, amúgy önkormányzati jogokkal és saját zászlóval rendelkeznek.

Finnország egyébként parlamentáris köztársaság, amelyben a köztársasági elnök is jelentős hatalommal bír. Hat tartományból áll, a népesség többsége (89 százalék) a finn evangélikus egyházhoz tartozik. Egy húsz éve kint élő magyartól megtudjuk: a lakosok többsége finn, az 5 százaléknyi svéd nyelvű népesség főleg a nyugati partvidéken él, de kis híján az ország minden tájékán megtalálható. A hatezer finn számi Lappföldön él: nekik saját, az uráli nyelvcsaládba tartozó nyelvük van, az északi számi. „Történelmi területeikhez és színes dialektusaikhoz emberi természetet is szívesen párosítanak, jókora öniróniával megfűszerezve. Az anekdoták szerint a »hidas hämäläinen« vagyis a »lassú häméi« képtelen kijönni egy »kiero savolainen«-nel azaz egy ravasz szavóival. Az persze tény, hogy a hétszáz éves svéd és száztíz éves orosz uralom rányomta a bélyegét a kultúrára. A nyugati finn ember szótlan, kissé visszahúzódó, míg a keleti beszédes, barátságosabb. De mindez észak–dél irányban is érvényesnek tűnik. Az általánosítás persze ebben az esetben sem ajánlott: a finnek is egyéniségek” – egészíti ki az ország lakóiról alkotott képet.

Az egyetemeken magyar tanszékekkel találkozunk. A finnek nyelvrokon népként tekintenek ránk, igaz, mintegy 150 rokon szó van csupán, közülük is keveset lehet felismerni: például Mennä – menni, Kala – hal, Käsi – kéz. Csaknem 1200 könyvtári intézmény működik országszerte: a népesség fele jár rendszeresen könyvtárba, minden lakosra évi 20 kölcsönzés jut – amivel világcsúcstartók. Ugyanakkor 2010-ben a világ összes országa közül elsőként fektették le törvényben, hogy minden állampolgárnak alanyi jogon jár a szélessávú internet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!