hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szingapúr a következő Izland?

2015. 03. 13.
A kérdés lassan egy éve aktuális, és ezen sem a helyi luxusingatlan-piac aktuális és látvá­nyos összeomlása, sem a gyengél­kedő turizmus nem segít.

Amikor 2014 januárjában több elemző cikk is napvilágot látott arról, hogy Szingapúr hamarosan egy Izlandot idéző krízissel néz szembe, hatalmas vita kerekedett belőle. A vita legfőbb kiváltója, a Forbes magazin egyik kolumnistája szerint ugyanis a tehetős délkelet-ázsiai állam – hasonlóan Izlandhoz – rövid időn belül felhizlalta a bankszektorát, és jelentős külföldi „forrópénzeket” vonzott az országba. Jesse Colombo közgazdász-újságíró szerint Szingapúrban létrejött egy klasszikus ingatlanlufi, amely könnyen kelti a jólét látszatát, ám annál veszélyesebb a jövőre nézve. A cikket megjelenése után másnap már a szingapúri Monetáris Felügyelet is kommentálta, mondván, hogy „semmi ilyesmiről nincs szó”, és az ország „pénzügyi egészsége kifogástalan”. A helyi jegybank mindössze annyit ismert el, hogy a kamatlábak valóban alacsonyak, és ennek célja az ingatlanpiac felpörgetése. Akkoriban kapóra jött egy IMF-tanulmány is, amely azt állította, hogy Szingapúr egy komoly pénzügyi stresszteszten is jól szerepelne, mint például a kamatlábak hirtelen meglódulása vagy az ingatlanárak meredek esése.

Most, egy évvel később Szingapúr pont ennek előszelét éli át… Sentosa Cove az ország egyik legfelkapottabb része. Lamborghinik, Porschék és Bentley-k szegélyezik az utakat, a 400 férőhelyes kikötőben pedig mozdulni sem lehet a jachtoktól. Mindez viszont csak a látszat: tavaly két luxusvilla kelt el az eredeti ár felé­ért. A legújabb lakóparkban a W Residencies-ben pedig még csak a lakások fele talált gazdára. Néhány éve még tehetős ázsiaiak vásároltak itt nyaralókat, és amíg jól ment a szekér (és a marketing), Sentosa Cové-n gyűlt össze Kína, Malajzia és Indonézia színe-java. Ma már inkább csak a külföldről jött dolgozók bérelnek ideiglenesen otthonokat.

A hanyatlás azonban nem független a helyi kormányzati akcióktól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!