hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megölték őket, mert rajtuk volt a jel
Egyiptom a 21 kopt keresztény kivégzése után

2015. 03. 05.
Február 15-én az Iszlám Állam rituálisan kivégzett 21 kopt keresztényt Líbiában. A lefejezésről készült videó bejárta a világot. A narancssárga rabruhába öltöztetett keresztények Krisztus nevével az ajkukon mentek a halálba – az eset az egész országot megrázta. Egyiptom hivatalosan is hadba lépett az Iszlám Állam nevű halálszektával.

Mánséja Nászer Kairó legnagyobb keresztények lakta nyomornegyede. Az itt élők a város szemetének az újrahasznosításából élnek. A családok minden tagja, beleértve a négy-ötéves kisgyerekeket is, részt vesznek a munkában, ezzel Kairó újrahasznosítási statisztikáit gyakorlatilag a legjobbak közé emelve a világon.

A negyedmillió embernek otthont adó Mánséja Nászerben mindenki keresztény – erről tanúskodnak a házak falára festett keresztény szimbólumok, II.Tavadrosz pápa és a bekeretezett Jézus-portrék a boltok, kávéházak falain.

Két héttel a terrortámadás után a nyomornegyed csendes. Szeméttel megrakott teherautók járnak ki- és be a nyomornegyed bejáratát jelentő betonkapun, a kerekeik felverik a port. Betonozzák a bejárati földutat – elképzelhető, hogy a mindenkori egyiptomi kormányzattal folytatott tíz év folyamatos harc után végre kap egy betonutat a közösség, amit nem önt el a víz télen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!