hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Je suis Ságvári!”
Viselheti-e egy kommunista antináci nevét Szeged elitgimnáziuma?

2015. 03. 13.
Vihart kavart Szegeden a város egyik elitgimnáziumának neve (és névadója) körüli polémia. A diákságon és tanári karon kívül az öregdiákok és a politikai pártok is megszólaltak az ügyben. Bármi lesz is az intézmény neve, az már most látható, hogy a „vesztes” félnek nem lesz könnyű megbarátkoznia a helyzettel.

Az ügyet az ELTE HÖK körüli listabotrányból ismert Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő robbantotta ki, aki néhány héttel ezelőtt írásbeli kérdést intézett Balog Zoltán miniszterhez, azt kérdezve: „miként lehetséges az, hogy máig Ságvári Endre kommunista rendőr­gyilkos nevét viseli a Szegedi Tudományegyetem gyakorlógimnáziuma”.
A választ Rétvári Bence államtitkár adta meg, aki egyetértett Szávayval abban, hogy nem elfogadható a Ságvári elnevezés.
Az államtitkár egy 2011-ben elfogadott (majd 2012-ben módosított) törvényre hivatkozott, amely kimondja, hogy 2013. január 1-jével közterület, 2014. január 1-je után pedig cég, civil szervezet, sajtótermék és közintézmény sem viselheti olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be.

„Használatát nem ajánljuk”

– A Magyar Tudományos Akadémia 2013 tavaszán közzétett, az önkény­­uralmi rendszerekhez kötődő elnevezéseket felsoroló listáján a kommunista önkényuralommal kapcsolatba hozható történelmi szereplők között Ságvári Endre neve is megtalálható, mégpedig
a „nem ajánlott” kategóriában. A lista közzétételekor a Ságvárit fenntartó SZTE rektora, Szabó Gábor a megyei napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a maga részéről az iskola nevéből csak az Endrét száműzné, a „Ságvári” név megmaradna. Végül az iskola neve ennyit sem változott, az ügyet átmenetileg „elfelejtették”.
Úgy tűnik azonban, a minisztérium most eltökélt. A szándék komolyságát az érintettek, az iskola jelenlegi diákjai és tanárai is érzékelték, és tiltakozásba kezdtek. Aktivizálódásuknak köszön­hetően a „Ne nevezzék át a Ságvárit!” Facebook-oldalt az ügy kirobbanása óta több mint 10 ezren lájkolták. Az iskola öregdiákjai (köztük Kulka János, Jáksó László, itthon és külföldön élő professzorok, az egyetem korábbi rektora és sokan mások) pedig kifejezték, hogy féltik az elmúlt évtizedekben védjeggyé vált nevet és az iskola hagyományait,
a „ságvárizmust”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!