hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 06. 24. (XX/25) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Dunaszerdahely véres múltja

A közelmúltban nagyszabású rendőrségi razzia keretében házkutatásokat tartottak, titkos sírokat tártak fel, és hét embert vettek őrizetbe a duna­szerdahelyi járásban Szlovákiában. Az új bizonyítékok és korábban el­tűnt személyek földi maradványai a kilencvenes években hírhedt helyi maffia, a Pápay-klán lemészárlása utáni történésekre derítenek fényt. Az új információk felvetik a bűnüldöző szervek felelősségét is.

Horvát kormánybukás magyar szállal

Megvonta a bizalmat Tihomir Oreškovic kormányfőtől a horvát parlament a múlt hét végén. A 151 fős nemzetgyűlés 125 igen szavazattal 15 ellenében és 2 tartózkodással a kormányfő visszahívása mellett voksolt. A közeljövőben új választás jön Horvátországban.

Fallúdzsa: katasztrófa és felszabadulás

Humanitárius katasztrófa van kibontakozóban Fallúdzsában – állítják segélyszervezetek munkatársai. Az iraki hadsereg több hete ostromolja a várost, amelyet még 2014 elején foglalt el az Iszlám Állam. Beszámolók szerint a település körülbelül 80 százalékát sikerült már felszabadítaniuk. Ugyanakkor a menekülő civilek nemcsak borzalmas körülményekkel, hanem az iraki erők oldalán harcoló milíciák kínzásaival is szembesülnek.

Az ISIS helyett a fegyverlobbira mutogatnak

Folyik a nyomozás az orlandói lövöldözéssel kapcsolatban, és egyre-másra bukkannak fel olyan információk, amelyek tovább árnyalják az egyébként sem egy­szerű helyzetet. Ami változatlan: az amerikai mainstream nyilvánosság elzárkó­zása a tömeggyilkosság iszlamista motivációjának vizsgálata elől. Holott mind a mészárlást végrehajtó Omar Mateen, mind az Iszlám Állam deklarálta azt.

Hogyan hat Franciaországra a Brexit-vita?

Bár lapzártánkkor még nem ismert a brit EU-tagságról rendezett népszavazás eredménye, az biztos: az EU jövőjéről a Brexit-kampánnyal elindult vita nyomot hagy nemcsak a szigetország, de a kontinens országainak közvéleményén is. Például Franciaországban, ahol az elitellenesség a kormány népszerűtlenségén és a munkajogi reformmal szembeni tiltakozáson túl friss közvélemény-kutatások szerint növekvő euroszkepticizmusban is megnyilvánul. A Nemzeti Front igyekszik ebből hasznot húzni, míg a baloldalon a jövő évi elnökválasztásra pártok feletti összefogással és előválasztások bevezetésével készülődnek. Némi bökkenőt jelent a szakszervezetek és a kormány között továbbra is tartó kötélhúzás és a részben ebből fakadó fejetlenség.

Belföld

Szülőtartás a Ptk.-ban

A polgári törvénykönyvbe is bekerült a szülőtartási kötelezettségről szóló passzus, aminek lényege, hogy ezentúl nemcsak a szülő perelheti eltartásért nagykorú utódját, hanem az őt gondozó intézmény vagy magánszemély is. A fő cél az, hogy az idősotthonok a kifizetetlen térítési díjakból felgyűlt kint­levőségeiket könnyebben behajthassák, mivel az állam nem növeli a szféra finanszírozását, ellenben a gondozásra szoruló öregek száma nő. Az ellenzék szerint a kormány lassan, de biztosan kivonul az idősellátás területéről.

Hit és értékek

Hat megapolisz, amelyek alatt bármikor megindulhat a föld

Bár a földrengés messze a legkiszámíthatatlanabb és legdrámaibb megnyilvánulása a természet erőinek, az emberiség mégis ősidők óta előszeretettel építi legnépesebb városait, civilizációit a kéreglemezek ingatag határaira. Ma is több mint 300 millió ember él a földrengésveszélyes zónákban, köztük olyan nagyvárosokban is, amelyek mind létszámban, mind pedig kulturális, politikai hatásukban korunk meghatározó pontjainak számítanak. A földrengések időpontját nem lehet előre jelezni, a történelmi kutatás azonban segít megállapítani a várható gyakoriságukat. Öt olyan megapoliszt gyűjtöttünk össze, ahol a szakemberek szerint bármikor megindulhat a föld. Közöttük van olyan, ahol erre egyáltalán nem készültek fel.

Szulejmán szultán szupersztár

Már több évadot levetítettek abból a török szappanoperából, amelynek főhőse az Oszmán Birodalom híres szultánja: I. (Nagy) Szulejmán. Az Oszmán Birodalom egyik legnagyobb alakjának tartják, a birodalom hatalmassá nőtt az idejében, fontos törvényeket alkotott, virágzott az oszmán kultúra. Ideális személy arra, hogy nagyszerű sorozat készüljön az életéről, amely azonban rengeteg hamis információt tartalmaz a történelemről. De ez miért probléma, ha szappanoperáról beszélünk?

Braun Rózsa emlékezete

Benedek István Gábor (BIG) fáradhatatlan ember: amióta teheti, évente legalább egy regénnyel vagy novellás kötettel megajándékozza olvasóit, így térképezi fel közösségét, amelyet a vészkorszakban ki akartak törölni a magyar életből. A komlósi tóra és számos más, film­vászonra kívánkozó történet szerzője magyar zsidó kortársainak sorsát, örömeit és tragédiáit örökíti meg. Arra azonban aligha gondolt, hogy ezzel nemcsak képletesen segít megőrizni emléküket, hanem ahhoz is hozzájárul, hogy igazi gránitba faragják nevüket – és Bécs közelében utcát nevezzenek el túlélő édesanyjáról. A történet az író egyik önéletrajzi elbeszéléséből nőtt ki, amelyben kora gyerekkoráig tekintett vissza. Szerencsére hőseinek igazi címét és nevét használta, így a helybéliek nemrég nyomára akadtak a szerzőnek.

HÁTTÉR

A semmiből a 16 közé

A régi bölcsesség szerint a sikert nem kell magyarázni. A magyar válogatott azonban olyan hosszú idő – közel fél évszázad – elteltével ért el ismét kiemelkedő nemzetközi eredményt, hogy érdemes elemezni az elmúlt másfél év alatt lezajlott változásokat.

Nagyon kell a kollektív sikerélmény – Interjú Gundel Takács Gáborral

Máshol egy győztes Eb-döntő után van ilyen népünnepély, nálunk ehhez elég volt annyi, hogy egy csoportmeccsen megvertük Ausztriát. Ez is jelzi, hogy a magyaroknak nagyon nagy szüksége van olyan sikerekre, amitől nagynak érezhetjük magunkat, és ami miatt rólunk beszélnek, de nem negatív, hanem pozitív értelemben – mondta a Heteknek Gundel Takács Gábor, az M4 SPORT szakkommentátora.

Futballnemzetek Európája

Sajátos ellentmondásnak tűnik, hogy miközben Nyugat-Európában a multikul­turalizmus nevében az élet minden területén korlátozni igyekeznek a nemzeti szimbólumok szerepét és használatát, a futball- Európa-bajnokságon 24 ország küzd egymással az európai közvélemény példátlan érdeklődése mellett.

Szélsőséges, gyűlölködő vélemények az Eb alatt

„Akik beállnak Orbán és kopaszai mellé szurkolni annak a futballcsapatnak, amelyik az övé, mert megvette, mert kisajátította, mert ő vezeti, mert ő pénzeli, mert neki rúgják a gólokat, mert tőle kapják a pénzt, mert a sikereik Orbán sikerei, azok elfelejtik, hogy ez nem a magyar nép, hanem a diktatúra csapata. A diktatúra szimbóluma. A vereségeknél még tudta ezt a demokratikus ellenzék, mert a kudarcok után felszólították Orbánt, ha az egész sportágat kisajátította, akkor felel is a kudarcokért, de amikor nyernek, akkor beállnak Erdősiné kopaszai mellé együtt örülni, besétálnak Orbán csapdájába, aki épp e célra tartogatja a focit. Erre költötte az adófizetők százmilliárdjait, hogy a nacionalizmus egy táborba hozza a rendszer elnyomóit és elnyomottait. Szűnjön meg a különbség, a rendszer ellenfelei kerüljenek egy platformra vele, örüljünk annak, amit ő adott nekünk. Ne hazudjunk, ezt ő adta nekünk. Ezért csinálta, hogy mostantól mindent letagadjunk.” (Bartus László, Amerikai Népszava, június 16.)

Allah nevétől zengett a kórterem

A migrációs hátterű emberek hajlamosabbak a pszichiátriai betegségekre, depresszióra, szorongásra, és akár a muszlimok túlzott vallásossága is akadályozhatja a zökkenőmentes orvosi ellátást, egyrészt a nőkkel szembeni előítéletek, másrészt a vallási fanatizmus miatt. Ezt nemcsak a tapasztalatok, hanem kutatások is alátámasztják – mondta a Heteknek Németh Ajnácska neurológus-pszichiáter szakorvos, aki a közelmúltig Németországban, a düsseldorfi Heinrich Heine egyetemi klinikán dolgozott. Szavaiból kiderül: a német pszichiátriai ellátórendszert súlyosan túlterheli a migránshullám.

Háló helyett kapcsolat

Sokat beszélgetni, és minél több internetmentes, közös szabadnapot beiktatni az éle-tünkbe – így foglalható össze a szakemberek tanácsa arra vonatkozóan, hogyan vészeljük át a szünidőt és az egész életet úgy, hogy a gyerekünk ne váljék internetfüggő szobadísszé. Jól jöhetnek a biztonsági szűrőprogramok is, de a legfőbb garancia az, hogy a gyerekek belső kontrollja kifejlődjön, amihez viszont elengedhetetlen a hiteles szülői minta.

Rendszerelmélet, politika, bivalyok

Egyre többen választják a természethez közeli életmódot világszerte, ami hosszú távon az egyetlen ésszerű életvitellé válhat a téma kutatói szerint. A globalizáció eléri a legelzártabb vidékeket, megváltoztatva az útjába eső tájakat, városokat, falvakat, tanyákat, de leg­főképp az embert – állítja Kolumbán Gábor, aki szerint a jelenség eddig negatívan hatott Székelyföldre, de ezen lehet változtatni. Az egykori rendszerelmélettel foglalkozó fizikust számtalan szerepre kényszerítette a történelem, de egy merész döntéssel a maga választotta falusi életben találta meg a boldogságot.

Lemond az indiai jegy-bankelnök

Raghuram Rajan 2016 szeptembere után már nem folytatja munkáját az Indiai Központi Bank élén. A nyilvánvalóan politikai támadások miatt visszavonulót fújó Rajan most kellően megrázta a nyugati elemzőket és – sokak szerint – India strukturális reformjait is veszélybe sodorta – olvasható a CNBC riportjában.

Zidane és az ingatlanbiznisz

Zinedine Zidane, az algériai származású francia futball-legenda tehetségére most egy indiai ingatlanfejlesztő számít a legjobban – írta nemrég a Bloomberg. Egy mumbai üzletember ugyanis nem kevesebbet vár a most a Real Madrid vezetőedzőjeként dolgozó sportolótól, mint hogy új lendületet adjon a városi luxusingatlanok eladásának.

KÁVÉSZÜNET

Albánia történelmi győzelme a román csapat ellen

„Nagyon sajnáljuk, ami történt. Szerencsétlen gólt kaptunk az első félidő végén, előtte és utána is voltak helyzeteink” – magyarázta An­ghel Iordanescu, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya azt követően, hogy csapata 1–0-ra kikapott Albániától, és az A csoport utolsó helyén végezve búcsúzott az EURO-2016-tól.

6 krimi, amit kár lenne kihagynod

Könyvajánló sorozatunk harmadik részében, hat olyan krimit szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani, melyek izgalmakkal teli órákat adnak a család apraja-nagyjának.

Megérkeztünk Európába

A magyar futballforradalom fényében nézzük ezt az Európa-bajnokságot, és azt látjuk, hogy a magyar temperamentum és virtus végre meghozta Európa számára a Széchenyi által megálmodott pluszt. A legjobb szurkolótábor, tüzes, lendületes csapat, amely az utolsó pillanatokig képes küzdeni, akár fordítani is a meccs menetén. Igaz, hogy elfogultak vagyunk, de végre nem csak az elfogultság beszél belőlünk: a veretlenül csoportelső válogatottunkról szóló tudósítások is ezt a magunkról szóló pozitív képet erősítik meg. Megérkeztünk Európába, majdnem akkora felhajtással, mint a 9-10. században, amikor egy kontinens fohászkodott, hogy a magyarok nyilaitól ments meg, Urunk, minket. Úgyhogy jó ez az Eb.

Jégesőkárosultaknak segített a HISZ

Több települést is komoly jégverés sújtott a hét elején, Magyarország legkeletibb csücskében, az ukrán–román–magyar hármashatár térségében. A baj ezúttal nem járt egyedül: az almányi méretű jég több épületnek is szó szerint letarolta a tetejét, az ez után hullámokban érkező csapadék miatt pedig több otthon is beázott.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!