hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szulejmán szultán szupersztár
Így változtatja át egy szappanopera baráttá az ellenséget

2016. 06. 23.
Már több évadot levetítettek abból a török szappanoperából, amelynek főhőse az Oszmán Birodalom híres szultánja: I. (Nagy) Szulejmán. Az Oszmán Birodalom egyik legnagyobb alakjának tartják, a birodalom hatalmassá nőtt az idejében, fontos törvényeket alkotott, virágzott az oszmán kultúra. Ideális személy arra, hogy nagyszerű sorozat készüljön az életéről, amely azonban rengeteg hamis információt tartalmaz a történelemről. De ez miért probléma, ha szappanoperáról beszélünk?

Június közepén a Türkinfo szervezésében sor került egy fórumra, „Szulejmán – Napjainkban is szupersztár” címmel, amelyen a népszerű Szulejmán sorozat jelentőségéről, történelmi hátteréről és kulisszatitkairól esett szó. Az eseményre meghívták Sudár Balázst, az MTA professzorát és Bernvalner Anitát, a sorozat fordítóját, akik röviden beszéltek, majd több hozzászólásra is sor került.

Sudár vázolta az oszmán kor és ebben Szulejmán szerepének fontos kérdéseit. Hangsúlyozta, hogy az Oszmán Birodalomnak nem Szulejmán volt az egyedüli nagy uralkodója, és nem is az ő ideje az egyedüli aranykor, de indokolt a tisztelet iránta, mert nagyon is maradandót alkotott.

Szulejmán időszakának jelentőségét többek között abban látja, hogy ebben az időszakban alapozódott meg az oszmán kultúra. Ez azonban nem egy nemzeti, hanem egy mesterségesen kialakított kultúra, amely a birodalom különböző nemzetiségű, származású és olykor gyökértelen tagjai számára jelentette a közös pontot, az összetartó erőt. Azért tekintettek az oszmánok tisztelettel Szulejmán időszakára és a 16. századra, mert ekkor fogalmazódtak meg az oszmánságnak jellegzetes jelképei, elemei, amelyeket a későbbi korokban is magukénak tartottak a birodalom tagjai: például ekkor alakultak ki az oszmán költészet és építészet sajátosságai. A korábbi korokra csak kezdetleges időszakként tekintettek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!