hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ISIS helyett a fegyverlobbira mutogatnak
Orlando után

2016. 07. 01.
Folyik a nyomozás az orlandói lövöldözéssel kapcsolatban, és egyre-másra bukkannak fel olyan információk, amelyek tovább árnyalják az egyébként sem egy­szerű helyzetet. Ami változatlan: az amerikai mainstream nyilvánosság elzárkó­zása a tömeggyilkosság iszlamista motivációjának vizsgálata elől. Holott mind a mészárlást végrehajtó Omar Mateen, mind az Iszlám Állam deklarálta azt.

Az orlandói melegbárban lövöldöző Omar Mateen a nyomozók szerint több mint két órára elhagyta a Pulse bárt. Arról egyelőre nem állnak rendelkezésre információk, hogy hová távozott a férfi. Az első alkalommal kapott egy karszalagot, majd távozott a helyszínről, hogy két órával később lövöldözni kezdjen.
Az ügyben egy másik információ is további kérdéseket vetett fel, mégpedig az, hogy a támadás előtt két nappal Mateen repülőjegyet vásárolt magának és családjának a merénylet utáni hétvégére. Észak-Kaliforniába akartak utazni, ahol Mateen feleségének szülei élnek, ugyanis Noor Zahi Salman édesanyját nemrég operálták. Ha ugyanis a férfi tudta, hogy a mészárlásban a rendőrök úgyis kivégzik, nagy kérdés, hogy miért vette meg mégis a jegyeket.
A médiában többször eltolódott a hangsúly annak kiemelése felé, hogy az orlandói tömeggyilkos valószínűleg saját belső frusztrációi miatt kezdett lövöldözni, nem annyira az Iszlám Állam felé fennálló szimpátiája miatt. Ennek ellentmond, hogy a férfi a rendőrségi segélyhívónak egyértelműen úgy azonosította magát mint az Iszlám Állam tábornoka. Odáig fajultak a dolgok, hogy az evangéliumi keresztényeket is megvádolták, hogy közvetve az általuk létrehozott „homofób” atmoszféra a felelős azért, hogy úgymond nem vállalhatta szabadon identitását, így a belső feszültség egy idő után elviselhetetlenné vált a számára (nem mintha az Egyesült Államokban bárkinek félnie kellene az állam vagy akár a többségi társadalom hátrányos megkülönböztetésétől szexuális orientációja
miatt). Az pedig, hogy Mateent esetleg a saját vallása és nem valamiféle társadalmi nyomás akadályozta meg abban, hogy úgy éljen, ahogy szeretne, egyelőre tabu, ahogy a merénylet iszlamista motivációjának kérdése általában is. Az FBI egyszerűen kicenzúrázta Mateen rendőrségi segélyhívóval folytatott beszélgetésének leiratából az Iszlám Állam nevét – azzal az utólagos magyarázattal, hogy nem akartak hírverést csapni a terrorszervezetnek. Ha viszont arra gondolunk, hogy az Egyesült Államok elnöke a vérfürdő után nem volt hajlandó kiejteni a száján a merénylettel kapcsolatban a „radikális iszlám” kifejezést, a hatósági cenzúra még furcsább fényben tűnik fel.
Az iszlamista terrorizmus helyett természetesen a fegyverlobbi lett a közellenség Amerikában, pontosabban a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA), amely a legnagyobb fegyvertartást támogató lobbiszervezet.
A támadásba a meleglobbi is bekapcsolódott. George Takei amerikai homoszexuális sorozatszínész a Daily Beast weboldalon jelentette be, hogy „az NRA elleni harc lesz az LMBT-történelem következő fejezete”. Takei szerint ugyanis „ha létezik egy olyan csoport ebben az országban, amely több akaraterővel, tapasztalattal és nyakassággal rendelkezik, mint az NRA, az nem lehet más, mint az LMBT-közösség”.
Pedig érdekes kérdéseket vet föl, hogy hogyan végződött volna a tragikus éjszaka Orlandóban, ha a Pulse bár nem lett volna fegyvermentes övezet, azaz a vendégek szembe tudtak volna szállni Mateennel, amikor az megkezdte a tömegmészárlást.  
Mindenesetre a fegyverlobbi ellen a törvényhozásban is történnek kezdeményezések. Kedden egy republikánus és demokrata szenátorokat is magába foglaló csoport a fegyvertartási törvényekkel kapcsolatban javaslatot tett közzé, amelyben indítványozzák annak megakadályozását, hogy a terroristagyanús személyek egyáltalán fegyvert vásároljanak. Ezt azután jelentették be, hogy hétfőn este a szenátusban nem sikerült megszavazni négy módosítási javaslatot a terrorgyanús személyek megfigyelési listájáról, illetve a gyanús személyek hátterének szigorúbb ellenőrzéséről.

Riadó Brüsszelben

Kedd reggel bombariadóval kezdődött a nap Brüsszelben, a City 2 bevásárlóközpontban elfogtak a ren­dőrök egy férfit, akire egy bombaövnek látszó tárgy volt szíjazva. A zavart mentális állapotban levő személy maga hívta fel a rendőröket, akik hivatalosan nyilatkoztak, hogy az illető már korábban a látókörükbe került. A férfira szíjazott övben só és kekszek voltak; a rendőrségi állásfoglalás szerint az illető mentálisan zavart volt. Az esemény azért kavart nagy port, mert márciusban harmincketten haltak meg a repülőtéren és a metróban elkövetett robbantásos merényletekben, amelyeket az Iszlám Állam vállalt magára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!