hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háló helyett kapcsolat
Hogyan lehet a gyerek internetfüggetlen?

2016. 07. 01.
Sokat beszélgetni, és minél több internetmentes, közös szabadnapot beiktatni az éle-tünkbe – így foglalható össze a szakemberek tanácsa arra vonatkozóan, hogyan vészeljük át a szünidőt és az egész életet úgy, hogy a gyerekünk ne váljék internetfüggő szobadísszé. Jól jöhetnek a biztonsági szűrőprogramok is, de a legfőbb garancia az, hogy a gyerekek belső kontrollja kifejlődjön, amihez viszont elengedhetetlen a hiteles szülői minta.

„Sok diákon állandóan érzékelem a kialvatlanságot, s egy idő után a teljesítményromlást is, mivel általános, hogy éjszakába nyúlóan lógnak az interneten” – meséli egy gimnáziumi magyartanár, hozzátéve, hogy az iskolai szünetekben a probléma csak fölerősödik, amikor a fiatalokra rászakad a korlátlan szabadidő. Óriási kihívás a 18 év alattiak lekötése, hiszen szinte lehetetlen számukra diákmunkát találni, és a táborok is csak átmenetileg kínálnak megoldást.

A szünidős elfoglaltság kérdése amiatt is égető, mert a fiatalokra különösen jellemző online jelenlét az okostelefonok robbanásszerű terjedésével – ami nálunk 2011-ben kezdődött – napi 24 órás elfoglaltsággá vált. Nagyon megkönnyítik a kapcsolattartást a különféle mobilalkalmazások, melyek közül az egyik legnépszerűbb a Viber. Az applikáció az internetkapcsolattal rendelkező mobilokon ingyenes telefonálást, üzenetküldést vagy akár csoportos beszélgetéseket tesz lehetővé, viszont nehezebben tilthatók le olyan személyek, akikkel nem szeretnénk kapcsolatba kerülni.

A technikai eszközök állandó fejlődéséből adódik, hogy az 1990 után született Z-generáció számára a közösségi média a kortárs csoportok szerveződésének elsődleges terepe lett. Pszichológusok szerint ebben nincs sok lényegi újdonság, az online szférában ugyanis érdemben nem változik meg a kapcsolati hálóink sűrűsége és főleg a minősége, sem az egyénnek a közösségen belüli pozíciója. A fiatalok elődeikhez hasonlóan a csoportidentitás alapján határozzák meg magukat, s a csoportban elfoglalt helyüket a megosztott információk gyakorisága és mennyisége határozza meg. Emiatt napi több mint tíz órát töltenek az interneten, állandóan keresik az újdonságokat, és igyekeznek minél több, kisebb vagy nagyobb közösséghez tartozni. A virtuális közeg véleménye így rendkívül meghatározóvá válik számukra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!