hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jégesőkárosultaknak segített a HISZ

2016. 06. 23.
Több települést is komoly jégverés sújtott a hét elején, Magyarország legkeletibb csücskében, az ukrán–román–magyar hármashatár térségében. A baj ezúttal nem járt egyedül: az almányi méretű jég több épületnek is szó szerint letarolta a tetejét, az ez után hullámokban érkező csapadék miatt pedig több otthon is beázott.

Az elsők között siettek a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának aktivistái az ország keleti sarkát letaroló jégverés után az ott élő bajbajutottak megsegítésére. A budapesti központ azonnali készpénztámogatást nyújtott a katasztrófaelhárítási munkálatok beindításához, a nyíregyháza-orosi önkéntesek saját munkaerejükkel, valamint több mint kétezer négyzetméter fóliával segítették az ottélőket.

„Kedden a kora reggeli órákban egy nagyon heves zivatar érte el az ország legkeletibb csücskét. Az első csapadékhullámmal jégverés is érkezett, több helyütt baracknyi, almányi méretű jégdarabok hullottak, ami komoly károkat okozott a termésben, főként a gyümölcsösökben, de az ingatlanokban, lakóházakban is” – foglalta össze a természeti katasztrófa által okozott károkat Pályi Zoltán, aki önkéntes társaival közösen személyesen is részt vett a mentési munkálatokban.

A nyíregyháza-orosi HISZ vezetője azt is elmondta: azok az otthonok, melyeket vékony, négyzet alakú palatető borított, gyakorlatilag teljesen tető nélkül maradtak. A jégverés erejére jellemző volt, hogy több helyütt nemcsak a cserepeket, de az azokat tartó vékony cserépléceket is összetörte. Emellett erős szélviharral is járt, volt olyan épület Gacsályban, melynek a tűzfalát a szél bedöntötte. A legsúlyosabb kár Rozsály, Méhtelek, Zajta, valamint Garbolc, Nagyhódos és Kishódos településeket érte. (Mérsékelt, illetve csekélyebb kár keletkezett Gacsályban és Tisztaberken.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!