hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fallúdzsa: katasztrófa és felszabadulás
Ostromállapot

2016. 07. 01.
Humanitárius katasztrófa van kibontakozóban Fallúdzsában – állítják segélyszervezetek munkatársai. Az iraki hadsereg több hete ostromolja a várost, amelyet még 2014 elején foglalt el az Iszlám Állam. Beszámolók szerint a település körülbelül 80 százalékát sikerült már felszabadítaniuk. Ugyanakkor a menekülő civilek nemcsak borzalmas körülményekkel, hanem az iraki erők oldalán harcoló milíciák kínzásaival is szembesülnek.

Az ENSZ becslései alapján mintegy 80 ezer ember menekült el Fallúdzsából azóta, hogy négy hete az iraki kormányerők offenzívát indítottak a település visszafoglalására, amit még elsőként szereztek meg az Iszlám Állam harcosai. A segélyszervezetek munkatársai nehezen bírják a menekülők áradatát, aminek vége korántsem látszik: akár 25 ezren indulhatnak még útnak a közeljövőben. A túlzsúfolt táborokban a civileket egyre rosszabb körülmények várják: fogytán az élelem, a víz és az orvosság is. Sokaknak már szálláshely sem jut, így a szabad ég alatt kénytelenek tölteni az éjszakákat.  
Pedig akik a táborokig eljutnak, nem kis megpróbáltatásokon vannak túl, hiszen az életveszélyt vállalják azzal, hogy menekülni próbálnak az ostromlott városból. Fallúdzsában tömegek éheznek, a „szerencsésebbek” rothadt datolyákon vagy állateledeleken próbálják átvészelni, és a folyó ihatatlan vizét isszák. Az Iszlám Állam terroristái többeket kivégeztek vagy lelőttek, akik nekivágtak az útnak. A napokban például egy kétéves kisfiút is megöltek, akit édesanyja próbált kijuttatni
a dzsihádisták ellen­őrzése alatt álló térségből. Voltak olyanok, akik kereszt­tűzbe kerültek menekülés közben, mások pedig az Eufrátesz folyóba fulladtak, amikor megpróbáltak biztonságosabb helyre úszni. Az iszlamista fegyveresek pedig többeket élő pajzsként használnak Fallúdzsában az iraki hadsereg támadásai ellen.  
Akik túlélik a menekülést, nemcsak a sanyarú tábori körülmények miatt aggódhatnak, hanem az iraki kormányerők oldalán harcoló síita milíciák atrocitásai miatt is. Az Amirijat al-Fallúdzsa táborban három férfi arról számolt be az al-Dzsazíra hírtelevízió újságírójának, hogy milyen „pokoli napokat” éltek át, amikor az egyik ilyen milícia harcosai őrizetbe vették őket. A nőket és gyermekeket szétválasztották a férfiaktól, őket két nap után átszállították a menekülttáborba. A férfiakat azonban megkötözve fogságban tartották, és napokon át verték, kínozták. Egyikük azt is állította, hogy nagyon közel volt ahhoz, hogy megöljék, és hogy szemtanúja volt annak, ahogy civileket lemészárolnak a milicisták. Elmondása szerint csak azért tudtak életben maradni, mert felbukkantak az iraki rendőrök, és véget vetettek a kínzásoknak. A férfiakat végül kihallgatták, és orvosi vizsgálatnak vetették alá, majd a menekülttáborba kerültek át.
A civilek kínzásáról szóló beszámolókat al-Anbar tartomány kormányzója is megerősítette az al-Dzsazíra hírtelevíziónak.
Sohaib al-Rawi szerint több mint 49 civil halt meg a kínzásokban, miközben 643 férfit még eltűntként tartanak nyilván: nem tudják, hogy kivégezték őket, vagy még mindig őrizetben vannak. Nemrég a Human Rights Watch is kiadott egy jelentést, amelyben az áll, hogy hiteles beszámolókat gyűjtött össze tömeges kivégzésekről, fegyvertelen férfiak veréséről, eltűnésekről
és a kormányerők által megcsonkított holttestekről Fallúdzsa környékén. Állítólag már történt is felelősségre vonás az iraki hadsereg részéről: 17 civil meggyilkolásával kapcsolatban az egyik milícia egy fegyveresét letartóztatták. Azonban azt nem tudni, hogy a többi elkövető is az igazságszolgáltatás előtt fog-e felelni az atrocitásokért.
Az iraki kormányerők egyébként azt állítják, hogy Fallúdzsa 80 százalékát már ellenőrzésük alatt tartják. A város többi részéért azonban továbbra is ádáz küzdelem folyik. Az Iszlám Állam szerint több száz katonával és síita milicistával végeztek, míg Irak azt közölte, hogy több mint 500 terroristát öltek meg a hadművelet során. A hadsereg sikerein felbuzdulva az ország északi részén is offenzívát indítottak a dzsihádisták ellen, amely a Moszul elleni végső ostromot készítheti elő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!