hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Allah nevétől zengett a kórterem
Túlterheli a német pszichiátriai ellátást a migráció

2016. 07. 01.
A migrációs hátterű emberek hajlamosabbak a pszichiátriai betegségekre, depresszióra, szorongásra, és akár a muszlimok túlzott vallásossága is akadályozhatja a zökkenőmentes orvosi ellátást, egyrészt a nőkkel szembeni előítéletek, másrészt a vallási fanatizmus miatt. Ezt nemcsak a tapasztalatok, hanem kutatások is alátámasztják – mondta a Heteknek Németh Ajnácska neurológus-pszichiáter szakorvos, aki a közelmúltig Németországban, a düsseldorfi Heinrich Heine egyetemi klinikán dolgozott. Szavaiból kiderül: a német pszichiátriai ellátórendszert súlyosan túlterheli a migránshullám.

Ha valaki, akkor ön igazán jól tudja, milyen külföldi­ként beilleszkedni egy idegen kultúrába, társadalomba. Könnyen el tudta fogadtatni magát kollégáival, pácienseivel?

– Már az akcentus és a puszta tény, hogy kelet-európai országból érkezett valaki, bizalmatlanná teheti a pácienseket. Természetesen a kezdeti blokkot megfelelő empátiával lehet oldani, de nem minden esetben sikerül. Ezek a szituációs feladatok a pszichiátert ugyanúgy igénybe veszik, mint a beteget. A kezelőorvos stabil, jó nyelvtudása is egyfajta megnyugvást ad a betegnek, hiszen láthatják, hogy a kommunikáció mindkét irányból biztosított – ez pedig hidat épít az orvos és a páciens között. Oldott légkört teremt a beszélgetéshez és az együtt­működéshez. A „szakállas” Bukarest-Budapest szóviccen túl azt látom, hogy a német betegek az összes fenntartásukkal együtt sokkal könnyebben fogadják el az Európából érkező orvosokat, mint azokat, akik más kultúrkörből érkeznek. Ez fordítva is igaz: muszlim betegeinknek az európai orvosokkal szemben vannak fenntartásaik, főként a nőkkel.

A német társadalom toleráns és befogadó, mégsem zökkenőmentes az együttélés?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!