hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rendszerelmélet, politika, bivalyok
Interjú Kolumbán Gáborral, az RMDSZ alapító tagjával

2016. 07. 01.
Egyre többen választják a természethez közeli életmódot világszerte, ami hosszú távon az egyetlen ésszerű életvitellé válhat a téma kutatói szerint. A globalizáció eléri a legelzártabb vidékeket, megváltoztatva az útjába eső tájakat, városokat, falvakat, tanyákat, de leg­főképp az embert – állítja Kolumbán Gábor, aki szerint a jelenség eddig negatívan hatott Székelyföldre, de ezen lehet változtatni. Az egykori rendszerelmélettel foglalkozó fizikust számtalan szerepre kényszerítette a történelem, de egy merész döntéssel a maga választotta falusi életben találta meg a boldogságot.

A rendszerelmélet kutatása a román diktatúrában érdekes vállalkozásnak számított. Tu­do­má­nyos szakemberben ugyan nem lehetett hiány, hiszen a kondukátor felesége – a maga iskolázatlanságával – atomfizikusként a román akadémia tagja volt.

Mi vitte a fizikusi pályára?

– A tudományos pálya iránti vágy már ott mozgott bennem gyerekkorom óta, így nem volt kérdés a továbbtanulás, Bukarestben végeztem alkalmazott fizikus mérnök szakon 1984-ben. A rendszerelmélettel szabadidőmben foglalkoztam, hiszen a munkám a Matrica- és cserealkatrészgyárhoz kötött Székelyudvarhelyen, ahol konkrét ipari folyamatok ábrázolását végeztem. A fizikusi pálya, a káoszelmélet kutatása volt az életcélom, de azután a forradalom egészen más pályára lökött.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!