hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lemond az indiai jegy-bankelnök
Rajan eddig bírta

2016. 07. 01.
Raghuram Rajan 2016 szeptembere után már nem folytatja munkáját az Indiai Központi Bank élén. A nyilvánvalóan politikai támadások miatt visszavonulót fújó Rajan most kellően megrázta a nyugati elemzőket és – sokak szerint – India strukturális reformjait is veszélybe sodorta – olvasható a CNBC riportjában.

Rajan mindössze néhány napja jelentette be, hogy nem vállal még három évet az indiai jegybank élén, hanem inkább visszamegy az egyetemre tanítani és kutatni. Ezzel ő lesz a kilencvenes évek óta az első olyan központi bankvezér, aki egyetlen ciklus után abbahagyja a pályát.

Raghuram Rajan, aki korábban az IMF vezető közgazdászaként is dolgozott, igazi „rocksztárnak” számított a jegybankárok között, miután országában mérsékelte az elszabadult fogyasztói árakat, és stabilizálta a rúpia árfolyamát.

„Amikor hivatalba lépett 2013 őszén, az indiai gazdaság az előző évhez képest 2 százalékkal esett, a fogyasztói árak viszont közel plusz 10 százalékkal szárnyaltak, a rúpiát sújtó infláció pedig éppen 16,6 százalékos volt, miközben az államháztartás folyó deficitje a GDP 4 százalékát súrolta” – írta a CNBC elemzője. Ehhez képest három évvel később az ország gazdasági növekedése évi 9,6 százalék, az általános infláció 5,8 százalékos, a rúpia egy év alatt csak 4,7 százalékot veszített értékéből, és az államházartási hiány is a GDP 1 százalékára zsugorodott. Nem csoda, ha maga Marc Faber svájci sztárbefektető is úgy nyilatkozott egy helyen Rajanról mint „az egyetlen jegybankelnök, akiben megbízom”. Míg az amerikai üzletember, Jim Rogers szerint ő „minden bizonnyal a világ legjobb jegybankára”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!