hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Futballnemzetek Európája
Vélemények az Európa-bajnokságról

2016. 06. 23.
Sajátos ellentmondásnak tűnik, hogy miközben Nyugat-Európában a multikul­turalizmus nevében az élet minden területén korlátozni igyekeznek a nemzeti szimbólumok szerepét és használatát, a futball- Európa-bajnokságon 24 ország küzd egymással az európai közvélemény példátlan érdeklődése mellett.

Vajon a sport a nemzeti identitás egyik utolsó mentsvára vagy éppen egy tudatosan meghagyott szelep, amely leköti a tömegek figyelmét, miközben az élet minden más területén zajlik tovább a határok felszámolása a föderalizmus jegyében? Ma még nehéz eldönteni, melyik állítás áll közelebb a valósághoz. Egy biztos: Európa futball-lázban ég, az emberek pedig nemzeti színekbe öltöznek.

Az Eb előtt jelent meg a német zöldek ifjúsági tagozatának közleménye, amely szerint a német szurkolóknak nem kellene a német zászlót lobogtatniuk, mert az nacionalizmus, ami rossz és veszélyes dolog. Úgy vélik, a meccseken tapasztalható „parti-patriotizmus” erőszakot szül.

„A nacionalizmus a patriotizmus egy formája. Aki hazafiként határozza meg magát, az kirekeszt másokat. A patriotizmus hatásának mindig vannak következményei, különösen ott, ahol agresszívabb formában jelenik meg, és a másikat ellenségként bélyegzi meg. A futball-Európa-bajnokság alkalmából minden szurkolót arra szólítunk fel, hogy ne adjanak teret a nacionalista gondolatiságnak! Futballszurkolók, le a zászlókkal!” –  írta az ultraliberális szervezet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!