hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szülőtartás a Ptk.-ban
Védelem vagy kivonulás?

2016. 06. 23.
A polgári törvénykönyvbe is bekerült a szülőtartási kötelezettségről szóló passzus, aminek lényege, hogy ezentúl nemcsak a szülő perelheti eltartásért nagykorú utódját, hanem az őt gondozó intézmény vagy magánszemély is. A fő cél az, hogy az idősotthonok a kifizetetlen térítési díjakból felgyűlt kint­levőségeiket könnyebben behajthassák, mivel az állam nem növeli a szféra finanszírozását, ellenben a gondozásra szoruló öregek száma nő. Az ellenzék szerint a kormány lassan, de biztosan kivonul az idősellátás területéről.

„A szülőtartás jogintézményének célja a rászoruló idősek védelme. Az állam által az időseknek biztosított nyugdíj, anyagi és egyéb szociális ellátások változatlanul megmaradnak, sőt bővülnek. Ugyanakkor, az idős szülők eltartása nemcsak állami feladat, hanem a felnőtt korú gyermekek kötelessége is” – állítja a kormánypárt közleményében, az ellenzéki pártok tiltakozására reflektálva. Az ellenérzéseket a polgári törvény­könyv (Ptk.) múlt héten elfogadott módosítója váltotta ki, amely a nagykorú gyereknek az Alaptörvényben rög­zített szülőtartási kötelezettségét a Ptk.-ba is be-emelte. 

 „A rászoruló szülőknek eddig is jogában volt pert indítani felnőtt gyermekük ellen a járási hivatalon keresztül a tartási követelésért. A változás az, hogy nemcsak a rászoruló szülő, hanem magánszemély vagy intézmény is jogosult lesz követelni költségtérítést a felnőtt korú – de rászoruló idős szülőjével nem törődő – gyermektől. A követelés jogosságát a bíróság dönti el. Az ellátás költségeit csak attól a személytől lehet kérni, aki olyan anyagi helyzetben van, hogy szülője megsegítésére képes. Nem köteles szülőjét eltartani az, aki ezáltal saját szükséges tartását vagy gyermekei tartását veszélyeztetné” – áll a Fidesz közleményében. A bíróság egyebek mellett a szülő rászorultságát is vizsgálja.

Az ellenzék szerint viszont a jogszabály egy rejtett akna, amely az állam kivonulását készíti elő az idősellátás, illetve nyugellátás rendszeréből, áthárítva ennek terhét az utódokra. A törvény parlamenti vitáján az igazságügyi miniszter azzal érvelt, hogy ez a bírósági úton behajtható követelés kizárólag az önkéntes alapon nyújtott ellátásokra vonatkozik, nem pedig az állam – törvényben meghatározott – ellátási kötelezettségeire. Tény azonban, hogy a gondozás önkéntes jellege, akárcsak a követelés egyéves elévülési időtartama, már a többpárti egyeztetés vívmányaként került be a jogszabályba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!