hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 07. 01. (XX/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Nem számíthat baráti válásra Nagy-Britannia

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból. A múlt csütörtöki népszavazás eredménye, bár az már korábban sejthető volt, meglepte a piacokat; a részvények és az angol font is jelentősen esett, az Egyesült Királyság napokon belül elvesztette három A-s besorolását. Nagyobb meglepetés, hogy az EU-ból való kilépés eredménye az is lehet, hogy egyidejűleg megszűnhet az Egyesült Királyság is – Skócia és Észak-Írország ugyanis bejelentette, hogy referendumot kívánnak szervezni a kiválásukról. Mindeközben Spanyolország benyújtotta igényét Gibraltárra.

Veszélyes politika

Pánik, káosz, elhagyott csomagok, golyónyomok, vértócsák és leszakadt mennyezet – ilyen körülményekről számoltak be a szemtanúk az isztambuli reptéren történt vérfürdőt követően, amelynek során a terroristák újra az utazókra csaptak le. „Éppen felértünk az érkezési oldalról az indulásira, amikor lövéseket hallottunk. Ott volt egy férfi, teljesen feketébe öltözve, és fegyver volt a kezében. Láttuk, ahogy lövöldözött. Mindenkire lőtt, aki szembe jött vele. Nem viselt álarcot” – mesélte egy dél-afrikai turista, aki mindössze 50 méterre volt az egyik támadótól. Egy másik túlélő éppen fóliázta a bőrönd-jeit, amikor robbanást hallott. Elmondása szerint a rendőrök azt kiabálták, hogy feküdjenek a földre, és tűzharc alakult ki köztük és a támadók között. A férfi a fóliázó gépnek köszönheti az életét, amely felfogta a felé repülő golyókat, de mellette valakit eltaláltak. Ezután azt is látta, ahogy az egyik merénylő felrobbantja magát, és mindenki meghalt körülötte.

Enyhülő feszültség

Hat év után kibékült Izrael és Törökország. Jeruzsálem és Ankara a kétoldalú kapcsolatok helyreállításáról írt alá szerződést a héten. A két ország viszonya a 2010. májusi flottillaincidenst követően romlott meg. Az egyezségtől többen azt várják, hogy pozitív hatása lesz a térség biztonságára és Izrael gazdaságára. Törökország, úgy tűnik, a lehető leggyorsabban ki akar törni az elszigeteltségből, ezért Oroszország felé is nyitott, és kész Egyiptommal is rendezni a viszonyát.

Az ISIS milliárdjai

Újra és újra halljuk az optimista híradásokat arról, hogyan sikerül visszaszorítani az Iszlám Államot. Pontosan két évvel azt követően, hogy 2014. június 29-én Abu Bakr al-Bagdadi kikiáltotta az iszlám kalifátust, a terrorállam gazdasága továbbra is virul. Sőt, a brit népszavazás után kiadott propagandavideó-jukban azt ünneplik, hogy Európa gazdasága végzetesen megroppant, miközben ők továbbra is szabadon kereskednek olajjal, arannyal, rabszolgákkal és műkincsekkel.

Válsághelyzetben készül Rio

Láttunk már ilyet: sokasodó aggodalmak az utolsó pillanatig csúszó beruházások, építkezések, gazdasági, belpolitikai zűrzavar, környezetvédelmi problémák miatt egy-egy közelgő olimpia előtt. De még soha egyetlen házigazda sem merült olyan mély válságba, mint Brazília. Hét évvel ezelőtt, amikor Rio de Janeiro megkapta a rendezési jogot, az ország a világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságának számított, augusztus 5-e és 21-e között mégis az elmúlt száz év legnagyobb recessziója, kormányválság, valamint a zikavírus terjedésének fenyegetése mellett kerül majd sor a nemzetközi sporteseményre. A biztonsági kockázatok a pénzhiány, a közbiztonság állapota és a terrorveszély miatt különösen magasak.

Brexit után

Nem indult még meg a kilépési folyamat a múlt heti brit népszavazás után, ám egyértelmű, hogy mind az unióban, mind a britek oldalán komoly tervezésre van szükség, amire eddig csak az EU készült fel – ez derül ki a francia és a német külügyminiszterek által készített jövőbeni uniós menetrendből. A britek igyekeznek megvetni a lábukat a belpolitikában kialakult káosz közepette, miközben Brüsszel máris kinyilvánította, hogy kifelé sem könnyíti meg a „renegátok” dolgát. Az Európai Parlament (EP) elnöke, Martin Schulz szerint ugyanakkor mindenkinek érdeke a gyors megállapodás, mert „a bizonytalanság a legnagyobb probléma”.

Belföld

A Brexit magyar szemmel

A Fidesz, a DK és a Jobbik EP-képviselőit kérdeztük a Brexit következményeiről.

Önálló párt marad-e az MSZP?

Molnár Gyula volt újbudai polgármester váltja Tóbiás Józsefet az MSZP elnöki posztján, így döntött a szocialista párt szombati tisztújító kongresszusa. A szavazás második fordulójában Molnár Gyula 176, Tóbiás József pedig 133 szavazatot kapott. Távozni kényszerült az MSZP választmányi elnöke is - Botka László helyett Hiller István korábbi pártelnököt bízták meg a választmány vezetésével. Hiller 201 szavazattal győzte le a 134 szavazatot gyűjtő Botkát.

Hit és értékek

Ferenc pápa új Európát építene

Újabb repülőgépes interjút adott Ferenc pápa, és most is sikerült több olyan témát feldobnia, amivel az újságok címoldalára kerülhetett. A legnagyobb visszhangot – ahogy 2013-ban, Brazíliából hazafelé is – a melegkérdéssel kapcsolatos kijelentése váltotta ki, pedig talán még fontosabb volt, amit az Európai Unió jövőjéről mondott. Ferenc szerint a Brexit után ki kell használni a helyzetet egy teljesen új unió felépítésére Európában, ami „valóban összeköti a népeket”. Róma szívesen állna ennek az élére.

A multikulturalizmus története

Az első, bevándorlással kapcsolatos korlátozó törvényt az angol parlament hozta 1905-ben. Az Aliens Act célja az volt, hogy lelassítsa az üldözés elől menekülő kelet-európai zsidóság beáramlását a szigetországba. Anglia akkori miniszterelnöke, Arthur Balfour szavaival egy ilyen törvény hiányában az angol „nemzetiség nem lesz többé ugyanaz – nem az lesz, aminek mi szeretnénk látni a következő nemzedékekre”. Azóta is zajlik a vita arról, vajon a sokszínű etnikai, kulturális és vallási összetétel milyen hatással van egy nemzetre.

HÁTTÉR

Európai értelemben vett lincselés

Fanatikus, tanulatlan, idegengyűlölő, fogatlan brit nyugdíjasok ejtették foglyul az Egyesült Királyságnak a jövő, de legfőképpen az Angela Merkel és Jean-Claude Juncker által képviselt európai korszellem iránt fogékony, tanult, világlátott, felvilágosult fiataljait – nagyjából ez a múlt heti nagy-britanniai népszavazás visszhangja a mainstream európai sajtóban.

Jacko sötét titkai

„Hét évvel ezelŐtt a világ elvesztett egy csodálatos művészt és humanitárius aktivistát, aki elkötelezetten próbált segíteni a szükségben levő gyermekeknek a világ minden pontján. Rajongói inkább a tőle kapott sok fantasztikus ajándékra emlékeznének, mint arra, ahogyan ismét sárba tiporja a nevét a bulvársajtó. Michael épp oly ártatlan ezekkel a vádakkal szemben a halálában, mint életében volt” – így reagáltak Michael Jackson hagyatékának őrizői, miután a napokban egy rendőrségi jelentés került napvilágra a pop királyáról.

Orlando hamis „tanulságai”

2016. június 11-én, szombat éjjel a 30 éves Omar Mir Seddique Mateen bemegy a floridai Orlando egyik ismert melegbárjába, a Pulse-ba, ahol éppen zsúfolt latinpartit tartanak, elővesz egy félautomata és egy kézi lőfegyvert, és halomra lő ötven embert, további félszázat megsebesít. Szeptember 11-e óta ez a legsúlyosabb terrortámadás amerikai földön, nem csoda, hogy máig elemzik a tett okait és következményeit, de mivel a) az elkövető az iszlám híve, b) a polkorrektség totálisan átitatta a „progresszív” értelmiség médiáját, végül c) Amerikában kampány van, rengeteg a félremagyarázás, a manipuláció, a figyelemelterelés.

Hatalom a gének felett

Csuka Dorottya 2004-ben, az ELTE biológia szakán kezdte tudományos pályafutását, negyedévesen egy ritka vesebetegséggel foglalkozó kutatócsoporthoz csatlakozott, ahol olyan mérő­módszereket fejlesztettek ki, amelyek a betegellátásban közvetlenül hasznosulnak. Jelenleg egy négyfős munkacsoportot vezet a Semmelweis Egyetemen. 2015-ben Junior Príma-díjat kapott. Kutatásairól, illetve a géntechnológia jövőjéről és etikai vonatkozásairól beszélgettünk vele.

Szerethető munkahelyek

A napokban jelent meg a LinkedIn Legvonzóbb vállalatok toplistája. A rangsor a világ top 25 munkáltatóját tartalmazza – ám a szakmai közösségi oldal felhasználóinak észrevételei és visszajelzései alapján készült.

Gyógyszúnyogok

Bill Gates amerikai üzletember legújabb húzásaként génmódosított moszkitókat vetne be a Zika-vírus és a malária megfékezésére – írta a Bloomberg.

KÁVÉSZÜNET

Mézesmanna

Eltérő szakmai területek szerencsés találkozása, több milliós nézettség. Mi vajon egy termék sikerének titka? Mit képviselnek a magyarok a nemzetközi cukrászpalettán? Az aprólékos gondossággal kipingált mézeskalácsok megalkotójával, Czinkné Poór Judittal beszélgettünk.

Hősök tere

Aligha volt még arra példa a magyar futballtörténelemben, hogy vesztes mérkőzés után olyan sokan és olyan lelkesen fogadják a magyar válogatottat, mint ahogyan az hétfőn a Hősök terén történt. Az ünneplés után azonban érdemes a jövővel is foglalkozni.

Hasznos-e a családterápia?

Miért éppen a nők kezdeményezik a válást? Mitől élő egy házasság? Mikor fontos a szakmai segítségnyújtás? A családterapeuta szerepéről és a válás következményeiről Dr. Reineltné Gyuris Erzsébet szakértővel beszélgettünk, aki „civilben” maga is 18 éve házas és háromgyermekes gyakorló anyuka.

Illatozzunk!

Az illattrendek folyamatosan változnak, évszakonként egyre újabb és újabb kompozíciók születnek. Ami viszont változatlan: az illat kihat a lelkivilágunkra, a közérzetünkre, kapcsolatainkra, magabiztossá tesz, elősegíti kiegyensúlyozottságunkat. „A szaglásunk a legősibb érzékszervünk, a tudattalan illat- és szag­­élmények ösztönösen befolyásolják gondolkodásunkat, viselkedésünket és azt, hogy rólunk milyen benyomása támad egy másik embernek” – vallja Dobos Andrea, a közkedvelt parfumblog.hu szerzője, aki az illattrendek és a parfümhasználat rejtelmeibe vezet be bennünket.

Csoda vár!

Népszerű a vidék, de az igazi tömegturizmus csak nyár derekán tör be ide. Talán csak néhány év van hátra, amíg teljessé lesz a szezon és turistahadak lepik el a Bihar-hegységet. Mi szerencsések vagyunk, hogy még ilyennek, eredetinek láthatjuk. A Pádis-fennsíkon, a bihari karsztvidék szemet gyönyörködtető tájain jártunk.

Elment Bud Spencer, a leghíresebb olasz

2016. június 27-én egy legenda távozott el közülünk: Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli, akinek híres pofonjain oly sokat nevethet(t)ünk, 86 évesen elhunyt. Az élsportolóból lett jogász, színész, feltaláló, valamint forgatókönyvíró, divattervező és zeneszerző, aki mellékesen még egy légitársaságot is alapított, meglehetősen tartalmas életet élt. Közel hatvan éven át tartó színészi pályafutása alatt 61 filmmel ajándékozta meg a nagyérdeműt. Talán olasz – pontosabban nápolyi – származásából fakadó óriási életszeretete és javíthatatlan optimizmusa miatt vált a kultikusnak mondható bunyós, western- és zsarus filmjein keresztül a nézők nagy kedvencévé. 1991-ben a Time a leghíresebb olasz címmel jutalmazta munkáját.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!