hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A multikulturalizmus története
Milyen eredményt hoztak az eddigi kísérletek?

2016. 06. 30.
Az első, bevándorlással kapcsolatos korlátozó törvényt az angol parlament hozta 1905-ben. Az Aliens Act célja az volt, hogy lelassítsa az üldözés elől menekülő kelet-európai zsidóság beáramlását a szigetországba. Anglia akkori miniszterelnöke, Arthur Balfour szavaival egy ilyen törvény hiányában az angol „nemzetiség nem lesz többé ugyanaz – nem az lesz, aminek mi szeretnénk látni a következő nemzedékekre”. Azóta is zajlik a vita arról, vajon a sokszínű etnikai, kulturális és vallási összetétel milyen hatással van egy nemzetre.

A „multikulturális” egy jelző, amellyel a kifejezetten sokféle nemzetiségből álló társadalmakat jelöljük. A multikulturalizmus ugyanakkor egy ideológia és egy politikai állásfoglalás is – a bevándorlás támogatása, az úgynevezett „befogadó” és „nyitott társadalom” elve, az etnikumok sokféleségének a propagálása a monokultúrát képviselő nemzetállamokkal szemben.

Három évtizeddel ezelőtt az európaiak jelentős része úgy gondolta, hogy a multikulturalizmus fogja megoldani a kontinens társadalmi problémáit. Ma egyre többen érzik úgy, hogy éppen ez okozza Európa bajainak jelentős részét. A kritikusok szerint az öreg kontinens szabad utat nyitott a bevándorlók előtt, anélkül, hogy megkövetelte volna tőlük a kulturális integrációt. Így párhuzamos társadalmak jöttek létre, éles határokkal az őshonos lakosság és az újonnan érkezők között. Felhígult a társadalmi kohézió, meggyengült a nemzeti identitás, és megrendült a bizalom a kormányok bevándorlás- és integrációs politikájával szemben. Ennek is volt egy sokkoló mutatója az angol „Brexit” népszavazás, amelynek eredményeképpen az Egyesült Királyság lakosainak a többsége az Európai Unióból való kilépés – és ezzel az EU bevándorláspolitikájának az elutasítása – mellett tette le a voksát.

Álom és valóság

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!