hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyógyszúnyogok
Gates a Zika-vírus ellen küzd

2016. 07. 11.
Bill Gates amerikai üzletember legújabb húzásaként génmódosított moszkitókat vetne be a Zika-vírus és a malária megfékezésére – írta a Bloomberg.

Akár öt éven belül alkalmazhatják az új génmódosítási eljárást, amely lehetővé tenné, hogy az olyan betegségekkel – mint a malária vagy a Zika-vírus – szemben ellenálló szúnyogok génjei teljes mértékben továbböröklődjenek, ezáltal radikálisan csökkentve a fertőzések veszélyét.

Kutatók nemrég fejlesztettek ki egy új kísérleti módszert, amellyel teljesen átírható egy teljes populáció génállománya. A természetes szaporodással ellentétben, amely során egy szülő genetikai állományának fele adódik át egy utódnak, az új módszerrel az utódok mintegy száz százaléka örökölné az új módosított gént, ezáltal is növelve a vírussal szemben rezisztens szúnyogok terjedésének ütemét, amely viszont csökkenthetné az emberi megbetegedések számát. Gates a Bloomberg News által készített interjú során nemrég azt nyilatkozta, hogy kevesebb mint öt év múlva jó eséllyel élesben alkalmazzák majd az új eljárást.

A Microsoft alapítója, akit a világ leggazdagabb embe-re­ként tartanak számon, jótékonysági tevékenységéről is ismert. Gates és felesége a 2000-ben közösen létrehozott alapítványukkal eddig mintegy 2 milliárd dollárral támogatták a maláriakutatásokat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái alapján ugyanis tavaly 214 millióan fertőződtek meg a vírussal, amely ebben az időszakban összesen 438 ezer ember halálát okozta. A WHO előrejelzései szerint a Zika-vírussal fertőzöttek száma 2016 végére elérheti a 4 milliót is. Jelenleg nincs semmilyen gyógyszer vagy védőoltás a kór kezelésére, bár több országban dolgoznak az oltóanyagok kifejlesztésén – tudósított a témáról a BBC.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!