hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brexit után
Gyors megoldásra törekszik az unió

2016. 07. 11.
Nem indult még meg a kilépési folyamat a múlt heti brit népszavazás után, ám egyértelmű, hogy mind az unióban, mind a britek oldalán komoly tervezésre van szükség, amire eddig csak az EU készült fel – ez derül ki a francia és a német külügyminiszterek által készített jövőbeni uniós menetrendből. A britek igyekeznek megvetni a lábukat a belpolitikában kialakult káosz közepette, miközben Brüsszel máris kinyilvánította, hogy kifelé sem könnyíti meg a „renegátok” dolgát. Az Európai Parlament (EP) elnöke, Martin Schulz szerint ugyanakkor mindenkinek érdeke a gyors megállapodás, mert „a bizonytalanság a legnagyobb probléma”.

Boris Johnson, a kiválási kampány vezető figurája elmondta: minden úgy lesz, ahogy eddig, kivéve, hogy a britek ezentúl megtartják az uniós költségvetésbe befizetett pénzt, és nem tartják majd magukra nézve kötelezőnek az unió által hozott rendelkezéseket. A brüsszeli csúcstalálkozón viszont az uniós kormány- és államfők világosan kinyilvánították, hogy aki kilép a klubból, az előjogokat is elveszíti. Angela Merkel egyértelműen elmondta David

Cameron leköszönő brit miniszterelnöknek Brüsszelben, hogy „aki ebből a családból ki akar lépni, nem várhatja el, hogy minden kötelezettség egy csapásra eltűnjön, a privilégiumok viszont megmaradjanak”. Szerdai sajtótájékoztatóján – miután  az unióban maradó 27 tagország vezetői már David Cameron nélkül ültek össze nem hivatalos találkozóra – Angela Merkel arra figyelmeztetett, hogy egészen addig nem kerülhet sor tárgyalásokra Nagy-Britannia és az EU jövőbeli kapcsolatairól, míg London a lisszaboni szerződés 50. cikkelye értelmében formálisan be nem nyújtja kilépési igényét.

A német kancellár korábban arra sürgette a briteket, hogy a kilépési folyamat elindítása előtt kezdjenek tárgyalásokat a jövőről, mivel a lisszaboni szerződés mindössze két szűk évet ad arra, hogy a kilépésről és a folytatásról szóló megállapodások megvalósuljanak. Az EP elnöke, Martin Schulz viszont arra mutatott rá, hogy minél hamarabb el kell kezdeni az 50-es cikkely alkalmazását, ugyanis a „bizonytalanság jelenti a legnagyobb problémát”. Brüsszel már ki is jelölt egy vezető tárgyalót Didier Seeuws személyében, aki a korábbi belga miniszterelnök szóvivője volt, és keményvonalas föderalista hírében áll. Addig viszont nincs kivel tárgyalni, amíg nincs új brit miniszterelnök. Ezzel párhuzamosan máris vita indult arról, hogy esetleg a britek meggondolhatják-e magukat, vagy az ajtó csak egy irányba, kifelé nyílik. Arról is szó lehet, hogy az 50-es cikkely által előírt két év türelmi időszak helyett kitolják a megállapodási időszak végét öt évre – elvégre a sok államot érintő, nagy kereskedelmi egyezményeket sem két év alatt szokták letárgyalni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!