hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ISIS milliárdjai
Nem apadnak az üzleti lehetőségek

2016. 07. 11.
Újra és újra halljuk az optimista híradásokat arról, hogyan sikerül visszaszorítani az Iszlám Államot. Pontosan két évvel azt követően, hogy 2014. június 29-én Abu Bakr al-Bagdadi kikiáltotta az iszlám kalifátust, a terrorállam gazdasága továbbra is virul. Sőt, a brit népszavazás után kiadott propagandavideó-jukban azt ünneplik, hogy Európa gazdasága végzetesen megroppant, miközben ők továbbra is szabadon kereskednek olajjal, arannyal, rabszolgákkal és műkincsekkel.

Erről azonban nem a mostanában oly sokat szidott brit választók tehetnek, hanem azok a török és nyugati partnerek, akik cinikusan és gátlástalanul kihasználják az iraki-szíriai káoszt, hogy extra hasznot húzzanak az ISIS-szel való üzletelésből.

„Fejezzük be azt, amit a britek saját kezükkel elkezdtek. Romboljuk porrá Európa gazdaságát!” – ezzel a videóüzenettel fordult nyugat-európai aktivistáihoz az Iszlám Állam a Brexit után. Az ISIS az Európába igyekvő és útközben megrekedt migránsoknak is üzent: „Ti hívők, ha a zsarnokok bezárják előttetek a bevándorlás ajtaját, akkor ti nyissátok meg a dzsihád kapuit és gondoskodjatok arról, hogy keservesen megbánják azt, amit tettek” – sürgeti az ISIS szóvivője, Abu Muhammad.

Az ISIS-t már két évvel ezelőtt a világ valaha volt leggazdagabb terrorszervezetének tartották, amely mintegy 2 milliárd dollárra becsült készpénzvagyonnal rendelkezett. Günther Meyer német terrorizmus-szakértő szerint ez a vagyon több forrásból gyűlt össze, amelyek továbbra is rendelkezésére állnak az ISIS-nek. Az indulótőke Szaúd-Arábiából, Katarból és az Emirátusokból érkezhetett. Ezek az országok régóta finanszírozzák a határaikon kívül működő radikális dzsihádista csoportokat. Az utóbbi két évben, mióta az ISIS látványosan színre lépett, egyre több pénz érkezik Nyugat-Európában élő támogatóktól és szimpatizánsoktól is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!