hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hatalom a gének felett
Interjú Csuka Dorottyával, Junior Príma-díjas génkutatóval

2016. 07. 11.
Csuka Dorottya 2004-ben, az ELTE biológia szakán kezdte tudományos pályafutását, negyedévesen egy ritka vesebetegséggel foglalkozó kutatócsoporthoz csatlakozott, ahol olyan mérő­módszereket fejlesztettek ki, amelyek a betegellátásban közvetlenül hasznosulnak. Jelenleg egy négyfős munkacsoportot vezet a Semmelweis Egyetemen. 2015-ben Junior Príma-díjat kapott. Kutatásairól, illetve a géntechnológia jövőjéről és etikai vonatkozásairól beszélgettünk vele.

Még csak harmincéves vagy, ahhoz képest nagyon szép pályát futottál be. A Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársa vagy, a kutató­­csoporttal, akikkel dolgozol, új módszert dolgoztatok ki a betegellátásban, és egy bizonyos fehérjével kapcsolatban olyan válaszokat adtál meg, amelyek eddig ismeretlenek voltak. Honnan indultál? Hogyan jutottál el idáig?

– Igazából orvosnak készültem, de amikor a felvételim nem sikerült, a következő helyre, biológusképzésre kerültem. Úgy voltam vele, meglátom, milyen az első év, jobban rálátok majd erre a szakra is, aztán legfeljebb újra felvételizek az orvosira. De aztán megtetszett a biológus szak, és láttam a lehetőségeket, hogy mivel lehet majd a későbbiekben foglalkozni, úgyhogy ott ragadtam, és nem bántam meg, sőt!

Már egyetemi éveim alatt, másodévesen elkezdtem bekapcsolódni kutatásokba, először az ELTE-n, aztán mielőtt befejeztem volna az egyetemet, megváltoztak a terveim, és úgy éreztem, hogy valami emberközelibbet szeretnék csinálni, mert amit addig tanultam, az nagyon elméleti volt. Akkor kerültem át a Semmelweis Egyetem egyik intézetébe, ahol azóta is dolgozom. A fő kutatási területe ennek a kutatócsoportnak, ahol most vagyok, az az immunrendszernek egy alrendszere, amit úgy hívunk, hogy komplementrendszer. Ha ez a rendszer nem működik jól, annak a következménye sok gyulladásos vagy immunhiányos betegség kialakulása. Amivel mi foglalkozunk, az egy örökletes vesebetegség, a hemolitikus urémiás szindróma. Ez veseelégtelenséggel jár együtt, ha nem kezelik megfelelően, akkor halálhoz is vezethet. Ez Magyarországon is többeket érint, gyakran félre is kezelik, mert hasonló tünetekkel jár, mint az allergia. A bőrön bárhol megjelenő ödémákkal jár együtt. Magyarországon a diagnosztizált esetek száma körülbelül 180 fő, de sok rejtett eset lehet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!