hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szerethető munkahelyek
Amikor a munka adja el magát

2016. 07. 11.
A napokban jelent meg a LinkedIn Legvonzóbb vállalatok toplistája. A rangsor a világ top 25 munkáltatóját tartalmazza – ám a szakmai közösségi oldal felhasználóinak észrevételei és visszajelzései alapján készült.

A LinkedIn „szerényen” csak az eddigi leghitelesebb, a munkavállalói attitűdöket és szempontokat leginkább jellemző felmérésként minősíti a friss kutatási eredményeket. Kétségtelen, hogy aligha lehetne állítani, hogy a munkaválla-lói észrevételekre építő kutatás készítői kis létszámban elhangzó véleményekre alapozták volna a toplistát. A rangsor végeredménye az online felület világszerte több mint 433 millió felhasználójának véleménye, hozzászólásai, visszajelzései, online aktivitása és attitűdje alapján jött létre – ám emellett a kutatás másik részében még további, régiónként közel 6300 munkavállaló véleményét is monitorozták egy internetes kérdőívvel. Utóbbiakra az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok, továbbá India, Brazília és Franciaország területén élő munkavállalók válaszoltak.

Az összesítés aranyérmese így jelenleg a brit John Lewis hipermarket-hálózat. (Az üzletlánc tulajdonosi köréhez tartozik pluszban a Waitrose élelmiszerlánc is, mert a John Lewis márka kínálatába egyébként nem tartoznak bele az élelmiszerek, hanem elsősorban a felnőtt- és gyermekruházat, az elektronikai cikkek, valamint az otthoni dekorációs és sportfelszerelések.) A vállalat az első helyezést – többek között – a speciális, munkavállaló-barát részvényesi együttműködési modelljével érdemelte ki. Azaz a cégnél valóban mindenki fontosnak érezheti a munkáját, mert lényegében a vállalat mind a 91 500 alkalmazottja egyben részvényes is. Akik a cég gazdasági csúcs- vagy épp lejtmenete idején is egyforma arányban részesednek az örömből és a bánatból, ami többnyire kisebb összegű kifizetéseket jelent az együtt megtermelt haszonból. „Demokratikusak, nyitottak, korrektek és átláthatóak vagyunk. A vállalat pedig osztozik a profiton az alkalmazottakkal, akik így joggal és büszkén érezhetik magukat egy egyedi működési modell részeseinek” – szól a cég hivatalos állásfoglalása.  

Előkelő helyen végzett még a listán a Richard Branson- féle Virgin Media és a legendás Harrods luxusáruház is – de  megtalálhatóak rajta még olyan ismert dotcom nagyágyúk is, mint a Google és a Facebook. Emellett a pénzügyi világ „Big4” négyesfogatának három tagja is jól szerepelt a cégösszesítésben: közülük a KPMG, a Deloitte és a PwC került be a top 25-be.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!