hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 10. 14. (XX/41) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

S-akták – Ki ismerheti a terrorgyanús személyeket?

Az iszlám radikálisok neveit tartalmazó S-akták kiadását kérik az állami szervektől a francia polgármesterek, mivel tudni szeretnék, kik jelentenek veszélyt az általuk vezetett településekre. Bernard Cazeneuve belügyminiszter a múlt héten többször is nyilvánvalóvá tette: az akták tartalmát a belügyminisztérium operatív és személyiségi jogi okokból nem fogja átadni. Mindeközben Nicolas Sarkozy volt elnök ígéretet tett arra, hogy hatalomra kerülése esetén referendumot tartanak az S-aktákban szereplő legradikálisabb személyek internálásáról.

Trump önmaga legnagyobb ellenfele

„Nagyszerű, végre a béklyóktól megszabadulva úgy küzdhetek Amerikáért, ahogy szeretnék” – ezzel a Twitter-üzenettel reagált Donald Trump arra a hírre, hogy Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke megvonta tőle a támogatását. Ryan mellett legalább két tucat újabb republikánus szakított az elnökjelölttel, igaz, többségük eddig is csak fél szívvel állt mögötte, mint John McCain szenátor. Az ok: nyilvánosságra került egy 11 évvel ezelőtt készült felvétel, amelyen Trump trágár szavakkal dicsekszik a nők körében elért sikereiről. A jelölt bocsánatot kért szavaiért, amelyeket „öltözői dumának” minősített, de bő három héttel a választás előtt hátránya már szinte behozhatatlannak tűnik.

Megalakulhat az új horvát kormány

November 14-ére írta ki az új parlament alakuló ülését Kolinda Grabar-Kitarovic elnök a horvátországi előrehozott választások után, ahol a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) 61, a legnagyobb ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette koalíció pedig 54 mandátumot szerzett. A rendszerkritikus Híd Függetlenek Listája (Most) 13 képviselői helyet szerzett a 151 fős parlamentben, a száborban.

Szír menekültek juttatták rendőrkézre a terrorristát

Lehetséges öngyilkos merénylŐt sikerült őrizetbe vennie a német rendőrségnek hétfőre virradó éjjel Lipcsében. A szír menekültközösség is aktívan kivette a részét az akcióból – bevándorló szírek adták ugyanis a menekülő terroristát a rendőrség kezére.

A kolumbiai béketárgyalásokat díjazta a Nobel Bizottság

Az idei Nobel-békedíjat Kolumbia elnöke, Juan Manuel Santos kapta, annak ellenére, hogy öt nappal korábban a lakosság nemmel szavazott a FARC gerillaszervezettel kötött megállapodására. Kaci Kullmann Five, a Nobel Bizottság vezetője a békefolyamat ösztönzésének szándékával indokolta a döntést. Vannak azonban, akik az embertelen bűnökkel vádolt narkóterroristákkal kötött paktumot eleve elhibázottnak, a kitüntetést pedig éppen ezért ellentmondásosnak tartják.

Pusztító Matthew

A hét elején egyes kategóriájú poszttrópusi ciklonná minősítették a Matthew hurrikánt, amely az elmúlt héten söpört végig a karibi térségen, majd az Egyesült Államok több déli államán. A hurrikán Haitin becslések szerint legkevesebb ezer emberéletet követelt, Amerikában pedig lapzártánkig 33-ra emelkedett az igazolt halálesetek száma.

Belföld

Orbán–Simicska: utolsó menet?

Mint ismert, az eddigi kiadó, a Mediaworks szombattól felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását. A kiadó hivatalos álláspontja szerint az intézkedés a lap új koncepciójának kialakításáig szól, de az azóta eltelt napok tükrében alighanem igaza lesz Pető Péter főszerkesztő-helyettesnek, aki szerint Népszabadság néven nem jelenik meg többet lap Magyarországon.

Amit a Népszabadság-ügy eltakar

A Népszabadság megszüntetésénél sokkal erősebben befolyásolhatja a magyar napilappiacot és a vidéki sajtó helyzetét, ha a Mediaworks Hungary Zrt. a várakozásoknak megfelelően eladja megyei lapjait. A cég jelenleg 12 megyei napilapot is birtokol, amelyek összesen csaknem 250 ezer példányban jelennek meg naponta.

Budapest és Abdeslamék

Nincsenek terrorista logisztikai bázisok Magyarországon. Aki ezt állítja, az nincs tisztában a kifejezés jelentésével, vagy kampánycélból próbálja megfélemlíteni a választókat. Ugyanakkor hazánk is alkalmas terep a terrortámadásokhoz szükséges logisztikai támogatásra.

Budapest és Abdeslamék

Nincsenek terrorista logisztikai bázisok Magyarországon. Aki ezt állítja, az nincs tisztában a kifejezés jelentésével, vagy kampánycélból próbálja megfélemlíteni a választókat. Ugyanakkor hazánk is alkalmas terep a terrortámadásokhoz szükséges logisztikai támogatásra.

Meggyanúsították Mengyi Rolandot

Ezentúl senkit sem védünk meg – üzent Kötcsén Orbán Viktor, miután több védhetetlen korrupciós ügy is napvilágra került a Fidesz háza táján. A legkínosabb Mengyi Roland országgyűlési képviselő esete volt, akiről a 168 Óra jóvoltából derült ki, hogy azzal gyanúsítják: a nyertes uniós pályázatok összegének 90 százalékát zsebre tette. Mengyit közel négy órán át hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

Változik-e déli szomszédunk migrációs politikája?

Szokatlanul kemény hangnemben szólalt meg az elmúlt héten a szerb köztársasági elnök, aki a jelenleginél sokkal határozottabb fellépést helyezett kilátásba az ország déli és keleti határain. A szerbiai bevándorlási helyzet, illetve az ezt orvosolni igyekvő kormányzati politika azonban egyelőre még az elmúlt hónapok tendenciáit követi, ám egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint az országnak sürgősen változtatnia kellene migrációs politikáján. A kérdés már csak az: hogyan?

Hit és értékek

Időkapu – Amikor Izraelben megáll az élet

A kedd estétől szerda estéig tartó 25 órás böjttel egybekötött engesztelés napját a világon mindenhol a legnagyobb zsidó ünnepnek tartják. Izraelben jóm kippur előtt leáll a közlekedés. A Ben Gurion reptér kedden délután indította és fogadta az utolsó repülőgépet. A katonaság lezárja a határátkelőket. Csak a rendőrség van teljes készültségben. Jeruzsálemben hagyományosan útakadályokat helyeznek a Kelet-Jeruzsálemből Nyugat-Jeruzsálembe vezető utakra, hogy a terrorcselekményeket megakadályozzák.

55 éves a CBN

Októberben ünnepli az amerikai Christian Broadcasting Network (CBN) tévécsatorna első adásának 55. évfordulóját. Bő fél évszázad alatt hatáskörüket sikerült kiterjeszteniük mind az öt kontinensre, emellett a The 700 Club a maga ötven évével az egyik legrégebb óta sugárzott adás a televíziózás történelmében. Az idáig megtett út viszont korántsem volt akadályoktól mentes.

HÁTTÉR

Már száguld a nanoautó

Molekuláris gépek tervezéséért és létrehozásáért ítélte oda a Nobel Bizottság a 2016. évi Kémiai Nobel-díjat. A díjon egy-egy harmad arányban osztoznak Jean-Pierre Sauvage francia, Sir J. Fraser Stoddart skót és Bernard L. Feringa holland kutatók, akik abban értek el áttörést, hogy kisméretű molekulákat kapcsoltak össze működő miniatűr gépekké.

Sejtújrahasznosítás

Yoshinori Ohsumi japán kutatónak ítélte idén a stockholmi bizottság az orvosi Nobel-díjat az autofágiának nevezett sejten belüli folyamat mechanizmusának felfedezésért. A jelenség elengedhetetlen a sejtek alapvető életfunkcióihoz és szerepet játszik a korai egyedfejlődésben, az éhezésre adott válaszban, zavara pedig számos betegség kialakulásához járulhat hozzá.

Mitterrand utolsó titka?

Október 26-án lenne százéves François Mitterrand, aki 1981 és 1995 között volt Franciaország elnöke. A múlt század egyik legrejtélyesebb politikusa már húsz éve halott, most mégis új oldaláról mutatkozik be – posztumusz műveivel.  A tekintélyes Gallimard rukkolt elő október 13-án több mint ezerkétszáz levelével, amelyeket eltitkolt szeretőjének, Mazarine nevű lánygyermeke anyjának, Anne Pingeot művészettörténésznek írt kapcsolatuk 32 éve alatt. A kiadó kiegészítésként megjelentette a fortélyos politikus Napló Anne-nak című különös alkotását is. Az államférfi 22 dossziét töltött meg jegyzetekkel, kivágásokkal, rajzokkal, képekkel, egyfajta személyes krónikaként. A gazdag anyagot a címzett, a magánéletét mindeddig elszántan védő szerető bocsátotta a nyilvánosság elé.

Van gyógyszer, de mégsincs

Már idén lehetŐvé válik, hogy egyes daganatos betegek automatikusan hozzájuthassanak az OEP finanszírozásában új gyógyszerekhez — lényegében ezt állította lapunknak az EMMI, cáfolva a közigazgatási eljárás elhúzódását. Ez az érintetteknek jó hír lehet, azonban a korszerű kezelések jelentős részéhez továbbra sem lesz könnyű hozzájutni. 

„A gyakorlat mutatja, hogy létezik”

„A globális felmelegedés nagy veszélyt jelent, különösen, ami a jövőbeli politikai intézkedéseket illeti” – állítja Mojib Latif, aki immár harminc éve foglalkozik a klímaváltozás témájával. A világhírű professzorral a globális felmelegedés tudományos dilemmáiról Hamburgban, a tekintélyes Max Planck Intézet tenger- és atmoszférakutató központjában beszélgettünk.

Politika: miért hiba a közöny?

1860-ban egy isteNfélŐ, evangéliumi keresztény, Salmon Chase indult az elnökválasztáson egy illinoisi ügyvéddel szemben, akit – bár beszédeiben gyakran idézte a Bibliát – sok amerikai lelkész „istentelen ateistának” tartott, mert nem csatlakozott egyetlen felekezethez sem. Chase és támogatói nem értették, hogy miért nem ő nyerte meg a választást. Az utókor számára azonban ez nem kérdés. Ellenfelét Abraham Lincolnnak hívták. De keresztény kortársai nem voltak jobb véleménnyel a szivarozó, iszákos Winston Churchillről, vagy az elvált Ronald Reaganről sem. Az amerikai elnökválasztás kapcsán újra indult a vita, milyen vezetőre van szükség „vészterhes időkben”? Olyanra, aki megtestesíti vagy legalábbis megközelíti az erkölcsi ideált, vagy olyanra, aki meglehet, morálisan kifogásolható, de érti az idők szavát, és világosan szembeszáll a szabadságot veszélyeztető folyamatokkal?

Holnapután - Klímaváltozás: megkongatták a vészharangot

Október elején az Egyesült Államok és Kína után az Európai Unió is aláírta az úgynevezett Párizsi Klímaegyezményt. A megállapodást a szakértők és az aláíró politikusok is történelmi jelentőségűnek tekintik, ami nem véletlen: a klímaváltozással szembeni küzdelem ugyanis alapvető gazdasági és politikai változásokat és egyúttal feszültségeket is eredményezhet. Mindeközben egyesek még tudományos dilemmákról is beszélnek.

KÁVÉSZÜNET

Shoppingbojkott újratöltve

Újabb nagy amerikai BEVÁSÁRLÓKÖZPONT döntött a napokban arról, hogy hálaadás napján, azaz november negyedik csütörtökjén zárva tart. A Mall of America közleménye szerint alapvető céljuk, hogy dolgozóik a családjuk körében lehessenek ezen a napon.

Nők az amerikai gazdaságban

A neves amerikai Pew Research Center egyik friss felmérése szerint az Egyesült Államokban 1980 és 2015 között, azaz durván az elmúlt 35 évben 32 százalékkal nőtt az amerikai nők átlagfizetése, míg a férfiak bérezése 3 százalékkal csökkent. Ám a családtámogatási rendszer elégtelensége és a bölcsődék, óvodák magas költségei miatt az amerikai nőknek mindössze 57 százaléka dolgozik jelenleg.

Játékkal nyitni a társadalmi kérdésekre

Az elmúlt években ijesztően megnőtt Magyarországon azok aránya, akik súlyos nélkülözésben élnek. A Tárki kutatásai alapján Magyarország népességének 16,6 százaléka mélyszegénységben él, a sokgyermekes családok körében 50 százalékos a szegénység valószínűsége. A gyermekszegénység mutatóival kapcsolatos adatok is hervasztóak: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján hazánkban a hét év alatti gyerekek 42,2 százaléka él szegénységben.

Mire figyeljünk, ha meg akarjuk őrizni fogaink egészségét?

Mindenki szeretne szép mosolyt és ápolt fogakat, ám ezért bizony tenni is kell. Noha az elmúlt időszakban óriási fejlődésen ment keresztül a fogászat, a felnőtt lakosság 98 százalékának van szuvas foga, ami az elégtelen szájhigiénia, az egészségtelen táplálkozás, a genetikai okok vagy a helytelen, rendszertelen fogápolás számlájára írható. Pedig az esetek többségében a komolyabb fogászati problémák könnyen megelőzhetővé válnának. Kérdéseinkre a KontaktPont Fogászat fogszakorvosai válaszoltak.

Szerződéselmélet, bankárok, börtönök

,,Reggel 4:40-kor keltem és azon gondolkoztam, most már túl késő van ahhoz, hogy idén kapjam meg, de aztán szerencsére megcsörrent a telefon” – mondta Oliver Hart, aki Bengt Holmströmmel közösen vehették át idén a Közgazdasági Nobel-emlékdíjat. A két közgazdász a szerződéselmélet területén elért úttörő munkásságuk miatt érdemelte ki az elismerést.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!