hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mitterrand utolsó titka?
Az egykori francia elnök 1218 levele Anne Pingeot-hoz

2016. 10. 21.
Október 26-án lenne százéves François Mitterrand, aki 1981 és 1995 között volt Franciaország elnöke. A múlt század egyik legrejtélyesebb politikusa már húsz éve halott, most mégis új oldaláról mutatkozik be – posztumusz műveivel.  A tekintélyes Gallimard rukkolt elő október 13-án több mint ezerkétszáz levelével, amelyeket eltitkolt szeretőjének, Mazarine nevű lánygyermeke anyjának, Anne Pingeot művészettörténésznek írt kapcsolatuk 32 éve alatt. A kiadó kiegészítésként megjelentette a fortélyos politikus Napló Anne-nak című különös alkotását is. Az államférfi 22 dossziét töltött meg jegyzetekkel, kivágásokkal, rajzokkal, képekkel, egyfajta személyes krónikaként. A gazdag anyagot a címzett, a magánéletét mindeddig elszántan védő szerető bocsátotta a nyilvánosság elé.

A történet új oldaláról mutatja be Mitterrand mérhetetlen ambíció fűtötte alakját, aki politikai tevékenysége mellett nemcsak a Louvre közepébe emelt üvegpiramist hagyta (bírálói szerint „modern fáraóként”) az utókorra, de a világ egyik legnagyobb könyvtárát és számos más nagy építményt is. Most megtudtuk: Madame de Sévigné-vel, a francia levélírók klasszikusával is versenyre próbált kelni. Csakhogy ő nem lányának, hanem az élete nagy (bár korántsem egyetlen) szerelmének tekintett, de a nyilvánosság előtt sosem vállalt nőnek címezte beszámolóit. Elvileg ő is magánlevelekben, mint a 17. századi nemesasszony, de már alighanem eleve az irodalmi emlékezetre is sandítva.

Vichy-től a szocialistákig

Nem mintha nem lett volna így is könyvtárnyi mű tárgya a politikus fordulatos életpályája. Mitterrand tehetős polgári család szülötte. A második világháború kezdetén a németek fogságába esett, megszökött, majd a nácikkal kollaboráló vichyi rendszerben töltött be fontos, ha nem is vezető posztot – aztán szakítva Pétain marsall rendszerével a De Gaulle-i ellenálláshoz, a Résistance-hoz csatlakozott. 1944-ben vette feleségül az ellenállás egyik vezetőjének lányát, Danielle-t, aki sokak szerint fontos szerepet játszott abban, hogy férje a baloldali eszmék mellett kötelezte el magát, és végül a szocialista párt vezetője, a De Gaulle által megteremtett francia V. Köztársaság első baloldali elnöke lett.  Három fia született ebből a házasságból, amelyet sohasem bontott fel. Anne Pingeot-val, egyik barátjának, egy gazdag, konzervatív felfogású gyárosnak nála huszonhét évvel fiatalabb lányával a hatvanas évek elején ismerkedett meg. Anne húszéves, és Párizsban jár egyetemre, amikor 1964-ben Mitterrand szeretője lett – egészen a politikus haláláig.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!