hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szír menekültek juttatták rendőrkézre a terrorristát
Rajtaütés kis hibával

2016. 10. 21.
Lehetséges öngyilkos merénylŐt sikerült őrizetbe vennie a német rendőrségnek hétfőre virradó éjjel Lipcsében. A szír menekültközösség is aktívan kivette a részét az akcióból – bevándorló szírek adták ugyanis a menekülő terroristát a rendőrség kezére.

Hétfő hajnalban sikerült elfogni a 22 éves Dzsaber Al-Bakrt, aki titkos-szolgálati információk szerint öngyilkos merényletre készült. A férfi chemnitzi lakásában, ahol szombaton megpróbálták őrizetbe venni, mintegy másfél kilogramm saját előállítású TATP (aceton-peroxid) robbanóanyagot találtak a rendőrök, amiből Al-Bakr bombamellényt akart készíteni, hogy azzal a berlini repülő­téren kövessen el merényletet – nyilatkozta a sajtónak a Szövetségi
Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője, Hans-Georg Maassen. A német nemzetvédelem szeptemberben kapott fülest egy „baráti titkosszolgálattól”, hogy az Iszlám Állam terrorsejtet próbál Németországba telepíteni, „a német közlekedési infrastruktúra elleni támadások végrehajtására”. A rendőrség aktív nyomozásba kezdett a terrorista vagy terroristák azonosítására, amit végül a szombati első, sikertelen akció követett. A szászországi rendőrség már korábban figyelte Al-Bakrt, aki az interneten kereste a bombakészítés lehetséges módjait, és meg is vásárolta az ehhez szükséges alapanyagokat. A nyomozók végül azért döntöttek a rajtaütés mellett, mert a férfi a múlt héten vásárolta meg az utolsó összetevőt, amire a robbanóanyag elkészítéséhez szükség volt.
A bevetés azonban sikertelen volt, ugyanis a civil ruhás rendőrök részvétele ellenére a terrorista szomszédai számára is egyértelmű volt a rendőr­ségi akció. Mivel a férfi bejelentett lakcíme nem Chemnitzben volt, hanem egy észak-szászországi kisvárosban, Eilenburgban, a rendőrség nem tudta megállapítani, hogy melyik lakásban kellene a rajtaütést elvégezni. Ezért döntöttek úgy, hogy megvárják, amíg az illető elhagyja az épületet. Ez meg is történt, a férfit többször felszólították, hogy álljon meg, figyelmeztető lövést is leadtak, de ez nem vezetett eredményre. A menekülő Al-Bakrt viszont a rendőrség speciális egysége nem tudta üldözni, mivel a kommandósok felszerelése legalább 35 kilogramm súlyú, és az információk szerint az épület körülzárására tett erőfeszítések sem vezettek sikerre.
Menekülése során Al-Bakr korábbi, több mint egy éve felmondott eilenburgi lakásához is elment, de mivel a lakáson lecserélték a zárakat, nem próbált erőszakkal bejutni. A megerősített rendőrségi jelenlét ellenére sikerült a nagyjából 80 kilométerre fekvő Lipcsébe eljutnia, ahol végül azért tudták elfogni, mert a mintegy 152 ezer követőt számláló Facebook-csoport, a „Szír Otthon Németországban” vezetője, Monis Bukhari az országos körözés kiadását követően felszólította a csoport tagjait a rendőrséggel való együttműködésre. Vasárnap végül szír menedékkérők ismerték fel a lipcsei pályaudvaron a tőlük menedéket kérő menekülő terroristát, akit aztán a lakásukra vittek, és barátok segítségével, telefonkábelekkel megkötözték. Al-Bakr 1200 eurót ajánlott fel nekik, ha elengedik, amit nem fogadtak el. Megpróbálták felhívni a rendőr­séget, ahol nem tudtak senkivel beszélni, így az egyik menedék­kérő személyesen ment be a rendőrségre, hogy jelezze: elfogták Al-Bakrt.
Al-Bakr körül még mindig nem egyértelműek az információk. 2015 februárjában érkezett illegálisan Németországba, és június 9-én kapott menekültstátuszt. Először Eilenburgban élt, majd Chemnitzbe költözött, ahol együtt lakott egy Khalil A. nevű szír férfival, akit szombaton lehetséges bűntársként vett őrizetbe a rendőrség. Még nem nyert teljes bizonyítást, hogy Al-Bakrnak valóban volt-e kapcsolata az Iszlám Állammal, és azt sem tudják biztosan, hogy voltak-e bűntársai. A német sajtó azonban már cikkezik arról, hogy az Iszlám Állammal való kapcsolat biztos, ugyanis a szászországi rendőrség nyilatkozatai alapján „az eljárási mód és a gyanúsított viselkedése az Iszlám Állam érintettségére utalnak”.
Nem egyértelmű az sem, hogy van-e összefüggés az Iszlám Állammal fennálló kapcsolat és a között, hogy Al-Bakr több hónapig nem is volt Német­­országban. Az információk szerint augusztusban érkezett vissza Németországba egy nagyjából tízhónapos törökországi tartózkodás után, ismerősei szerint tekintélyes mennyiségű készpénzzel felszerelve. A törökországi tartózkodást az is megerősíti, hogy a titkosszolgálati információk szerint a férfi mobiltelefonja be volt jelentkezve a törökországi mobilhálózatba. Lapzártánkkor érkezett a hír, hogy Al-Bakr öngyilkos lett börtöncellájában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!