hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Időkapu – Amikor Izraelben megáll az élet

2016. 10. 13.
A kedd estétől szerda estéig tartó 25 órás böjttel egybekötött engesztelés napját a világon mindenhol a legnagyobb zsidó ünnepnek tartják. Izraelben jóm kippur előtt leáll a közlekedés. A Ben Gurion reptér kedden délután indította és fogadta az utolsó repülőgépet. A katonaság lezárja a határátkelőket. Csak a rendőrség van teljes készültségben. Jeruzsálemben hagyományosan útakadályokat helyeznek a Kelet-Jeruzsálemből Nyugat-Jeruzsálembe vezető utakra, hogy a terrorcselekményeket megakadályozzák.

A fokozott rendőri jelenlétet a múlt vasárnap elkövetett merénylet is indokolja: egy kelet-jeruzsálemi településről származó, Hamaszhoz kötődő terrorista fegyverrel több embert megsebesített, köztük két embert halálosan. A rendőrség  Gázában és két kelet-jeruzsálemi településen leállította a terroristával szimpatizáló tüntetéseket, amelyeken a gyilkosságokat édességosztással ünnepelték. Az 1973-as jóm kippuri háború tanulsága is az volt, hogy az ellenség a legfájóbb ponton támad: amikor az ország népe egész nap étlen-szomjan imádkozik a zsinagógákban, a biztonsági erőknek akkor is harckészültségben kell állniuk. 

Szombatok szombatja

Jóm kippur a zsinagógai év 7. hónapjára esik, Tisri hónapban tíz nappal követi a zsidó újév napját. Hosszúnapnak is nevezik, amikor több mint egy napig nem fogyasztanak semmilyen ételt és italt, és szigorúan tilos munkát végezni, a nap a legteljesebb mértékben szombatnak számít. A hívők a zsinagógákba fehér imakendőben, vászoncipőben sétálnak el. Nem vesznek kényelmes bőrcipőt, nem használnak testápoló-szereket, és minden testi örömtől tartózkodnak a megalázkodás tórai parancsának megfelelően.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!