hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Budapest és Abdeslamék
A párizsi vérfürdő előkészítése és a magyar szál

2016. 10. 13.
Nincsenek terrorista logisztikai bázisok Magyarországon. Aki ezt állítja, az nincs tisztában a kifejezés jelentésével, vagy kampánycélból próbálja megfélemlíteni a választókat. Ugyanakkor hazánk is alkalmas terep a terrortámadásokhoz szükséges logisztikai támogatásra.

A párizsi és brüsszeli merényletek elkövetői egyfajta logisztikai bázisként használták Magyarországot, állította Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke néhány nappal a kvótanépszavazás előtt. Kósa egy közelmúltban lezárult nyomozás nyilvánosságra hozható eredményeire hivatkozott, amelyet a francia és belga hatóságok kértek a párizsi és a brüsszeli merényleteket követően. A 130 halálos áldozattal járó, novemberben elkövetett párizsi terror-akciók egyik szervezője, Salah Abdeslam (kis képünkön) kétszer is járt Magyarországon, és egyik útján ő fuvarozta mások mellett azt a férfit is, aki öngyilkos merény­lőként főszerepet játszott a 32 halálos áldozatot követelő márciusi brüsszeli támadásokban.

Kósával szinte egy időben Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke egy zuglói szálloda előtt tartott sajtótájékoztatóján azt állította, „tizennégy terroristáról derült ki, hogy Magyarországon szervezkedett, és logisztikai központként használta Budapestet”. Németh arról is beszélt, hogy három terrorista korábban a nevezett szállodában töltött egy hetet. Az ügy kényes voltát jelezte, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) ezzel ellentétben azt kommunikálta, hogy a terroristák nem rendelkeznek kiterjedt hálózattal hazánkban. (Ha rendelkeznének, az nyilván rossz fényt vetne a sokmilliárdos költségvetéssel dolgozó TEK-re is.)

A logisztikai központon kívül nem volt újdonság a két bejelentésben, ugyanis Abdeslam magyarországi útjairól már januárban is részletesen beszámolt a sajtó. A kérdés tehát az, milyen információk alapján állítható, hogy a terroristák bázissal rendelkeztek nálunk. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!