hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump önmaga legnagyobb ellenfele
Féktelenül

2016. 10. 13.
„Nagyszerű, végre a béklyóktól megszabadulva úgy küzdhetek Amerikáért, ahogy szeretnék” – ezzel a Twitter-üzenettel reagált Donald Trump arra a hírre, hogy Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke megvonta tőle a támogatását. Ryan mellett legalább két tucat újabb republikánus szakított az elnökjelölttel, igaz, többségük eddig is csak fél szívvel állt mögötte, mint John McCain szenátor. Az ok: nyilvánosságra került egy 11 évvel ezelőtt készült felvétel, amelyen Trump trágár szavakkal dicsekszik a nők körében elért sikereiről. A jelölt bocsánatot kért szavaiért, amelyeket „öltözői dumának” minősített, de bő három héttel a választás előtt hátránya már szinte behozhatatlannak tűnik.

Az, hogy Trump végre „önmaga lehet” nem sok jót ígér a kampánya számára, eddig ugyanis saját magának okozta a legnagyobb kárt. Emlékezetes, hogy nyáron hosszas vitába keveredett egy muszlim vallású házaspárral, akiknek a fia amerikai katonaként Irakban halt meg. A republikánus jelölt előtte sikeres, összeszedett beszédet tartott a jelölőgyűlésen, és a felmérések szerint ki is egyenlítette hátrányát Hillary Clintonnal szemben. Amikor azonban Khizr és Ghazala Khan felszólalt a demokrata konvención, és bírálta Trumpot, ez annyira feldúlta, hogy több mint egy héten át mással se foglalkozott, mint hogy bebizonyítsa: a házaspárt a Clinton-stáb bérelte fel, hogy lejárassa őt. Az értelmetlen és rosszízű vita katasztrofális eredménnyel járt: Trump egy hét alatt 6-10 pontos hátrányba került ellenfelével szemben.

Úgy tűnt, hogy akár véget is ért  a választás, ám augusztus közepén Trump lecserélte kampány-stábját, és ő maga is új, „elnökszerű” arcát kezdte mutatni: fegyelmezetten követte az előre megírt beszédszövegeit, több gesztust tett kisebbségek, főként afro-amerikaiak és spanyol ajkúak felé. Elfogadta a mexikói elnök meghívását, akit korábban éles szavakkal bírált, és találkozott több más külföldi vezetővel, köztük az egyiptomi elnökkel és az izraeli miniszterelnökkel. Jól sikerült nyilvános szerepléseivel egy hónap alatt nagyjából ledolgozta a saját magának okozott hátrányt, amihez kellett az is, hogy ezek a hetek kifejezetten rosszul sikerültek Hillary Clinton számára, aki előbb a Trumpot támogató amerikaiak tízmillióit sértette meg azzal, hogy „szánalmas bagázsnak” nevezte őket, majd a szeptember 11-ei ünnepségen történt rosszulléte a fizikai alkalmasságát is megkérdőjelezte az elnökségre.

Az újabb fordulatot az első televíziós vita hozta el, amelyet egyértelműen a jobban felkészült és higgadtabb benyomást keltő Clinton nyert meg. A demokrata elnökjelöltnek ráadásul sikerült újra kibillentenie Trumpot azzal, hogy a vita vége felé számon kérte őt egy volt szépségkirálynőre, Alicia Machadóra 1996-ban tett sértő megjegyzéseiért. A milliárdos üzletember akkoriban a Miss Universe-választás főszponzora volt, de nem volt elégedett a választás eredményével: többek között „Miss Röfinek” és „Miss Takarítónőnek” nevezte Machadót. A támadás váratlanul érte Trumpot; „Honnan veszi ezeket?” – kérdezte Clintontól, majd amikor utólag kiderült, hogy a sértések valóban elhangzottak, még rosszabbul reagált, mert megpróbálta bebizonyítani azt, hogy a spanyol ajkú nő korábban szexvideókban szerepelt. Mindezt ráadásul hajnali fél négykor írta egy Twitter-bejegyzésben, ami miatt felmerült a kérdés, hogyan lehet alkalmas főparancsnoknak egy olyan ember, aki az éjszakáját civil polgárokkal való veszekedéssel tölti. (Trump a második vitán megpróbálta elütni az éjszakai üzenetküldést azzal, hogy lám, őt el lehet érni hajnali háromkor is, szemben Clintonnal, aki – állítólag – átaludta a bengázi nagykövetség elleni végzetes ostrom éjszakáját.) Az exszépségkirálynővel folytatott purparlé újabb értékes napokba és százalékpontokba került Trumpnak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!