hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nők az amerikai gazdaságban
A nem létező szociális háló csapdája

2016. 10. 21.
A neves amerikai Pew Research Center egyik friss felmérése szerint az Egyesült Államokban 1980 és 2015 között, azaz durván az elmúlt 35 évben 32 százalékkal nőtt az amerikai nők átlagfizetése, míg a férfiak bérezése 3 százalékkal csökkent. Ám a családtámogatási rendszer elégtelensége és a bölcsődék, óvodák magas költségei miatt az amerikai nőknek mindössze 57 százaléka dolgozik jelenleg.

Bár az amerikai nők fizetése még mindig jóval alacsonyabb a férfiakénál, a különbség csökkent, ugyanis egyre több munkakör igényel komplex szociális és elemzőkészségeket, amelyekben pedig inkább a hölgyek jeleskednek – olvasható a Bloomberg összefoglalójában. Míg ezek a „komplex” munkakörök ma egyre megbecsültebbek az amerikai társadalomban, addig a fizikai, kétkezi munka egyértelműen veszített az értékéből. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy 1996 és 2008 között a diplomás fehér férfiak átlagfizetése évi 94 601 dollár (azaz körülbelül 26 millió forint), míg a középiskolai végzettségű fehér férfiak fizetése csupán évi 36 787 dollár (nagyjából 10 millió forint) volt – áll a Sentier Research legújabb jelentésében. (Ez utóbbi csoportról a Bloomberg azt is megjegyzi, hogy ők általában Donald Trump elnökjelöltségének legnagyobb támogatói, míg a hölgyek inkább Hillary Clinton felé húznak.) A tendencia azt mutatja, hogy a jövőben a megbecsült munkakörök egyre több képességet és képzést fognak igényelni.

A Sentier Research kutatása a teljes időben foglalkoztatott női munkavállalókra is kitért: éves átlagbérük ma 40 ezer dollár (körülbelül 11 millió forint), azaz 20 százalékkal alacsonyabb, mint a hasonló körülmények között foglalkoztatott férfiaké, akik átlagosan évi 50 ezer dollárt (13,6 millió forintot) keresnek. Közgazdászok szerint a különbség annak köszönhető, hogy a nők általában a gyermekvállaláskor megszakítják a „karrierútjukat”, ráadásul azon munkakörök, amelyben főként nők dolgoznak – például óvónők – általánosságban kevesebbet fizetnek, mint az ipari, mérnöki szakmák, ahol többnyire a férfi munkaerő koncentrálódik.

A Cornell Egyetem hasonló témájú tanulmánya nemrég azt vizsgálta, hogy miért állt meg a nők beáramlása a munkaerőpiacra. 1950-ben a 25–54 év közötti nők 37 százaléka volt aktív munkavállaló, ám az 1990-es években  már a 74 százalékuk dolgozott. Ezt követően a 2010-es években ez a folyamat megállt: a részvételi arány 2013-ban is 74 százalékon állt, és így sok fejlett ország megelőzte az Egyesült Államokat e tekintetben. (Az OECD szerint az Egyesült Államok már néhány éve is a 27. helyen állt a 37 fejlett országot összesítő listán.) Ennél meglepőbb, hogy az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint ma már csak az amerikai nők 57 százaléka dolgozik, 2024-re pedig alig 56 százalékot prognosztizálnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!