hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amit a Népszabadság-ügy eltakar
Gazdát cserélhet a vidéki napilapok jelentős része

2016. 10. 13.
A Népszabadság megszüntetésénél sokkal erősebben befolyásolhatja a magyar napilappiacot és a vidéki sajtó helyzetét, ha a Mediaworks Hungary Zrt. a várakozásoknak megfelelően eladja megyei lapjait. A cég jelenleg 12 megyei napilapot is birtokol, amelyek összesen csaknem 250 ezer példányban jelennek meg naponta.

Amikor 2014 év elején a Vienna Capital Partners (VCP) belépett a magyar médiapiacra, és megvásárolta a Ringier és az Axel Springer kiadók egyes érdekeltségeit (hogy ezt követően versenyhivatali jóváhagyással egyesülhessen a két óriáscég), az érintett szerkesztőségekben sokan azt feltételezték, hogy az igazi vevő nem az osztrák Heinrich Pecina. A nagybefektető által tulajdonolt VCP-ről – amely a Mediaworks Hungary Zrt.-ben egyesítette a megvásárolt lapokat – ugyanis azt tartották, felvásárlásoknál gyakran működik közre közvetítő cégként, hogy a valódi vásárló kiléte rejtve maradjon. A gyanút erősítette, hogy Pecina az FHB Bankban tulajdonostársa volt az akkor még jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Spéder Zoltánnak. És bár a befektető rendszeresen tagadta, hogy másnak vásárolt volna, most, a Népszabadság felfüggesztése nyomán azonnal felmerült a kérdés, hogy vajon a VCP a közeljövőben megválik-e magyarországi médiaportfóliójától.

Bár ennek a cégnyilvántartásban még nincs nyoma, az atv.hu augusztusban azt írta, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt veheti meg Pecina portfólióját – benne egyebek között a Nemzeti Sporttal, a Világgazdasággal, több magazinnal, és nem utolsósorban nyolc megyei napilappal. A Mediaworkshöz tartozó (az Axel Springertől megörökölt) megyei lapok száma ráadásul azóta tovább bővült, ugyanis a 16 milliárd forint éves forgalmat bonyolító médiavállalat felvásárolta a 9 milliárdos forgalmú Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft.-t (PLT), amelyhez négy dunántúli megyei lap (Fejér Megyei Hírlap, Napló, Vas Népe, Zalai Hírlap) tartozik. (A Mediaworkshöz tartozó megyei lapokról és példányszámaikról lásd táblázatunkat.)

Forrásaink mind a PLT-nél, mind az eddig is Mediaworksös lapoknál megerősítették: reális forgatókönyvnek tartják, hogy kormányközeli kiadóhoz kerülnek a jövőben. Forrásaink és iparági pletykák a lehetséges verziók között emlegetik a Duna Aszfalt mellett Liszkay Gábor cégét, a Magyar Idők Kft.-t, valamint a Habony Árpád-féle Modern Media Group Zrt.-t.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!