hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meggyanúsították Mengyi Rolandot
Voldemort bajban

2016. 10. 13.
Ezentúl senkit sem védünk meg – üzent Kötcsén Orbán Viktor, miután több védhetetlen korrupciós ügy is napvilágra került a Fidesz háza táján. A legkínosabb Mengyi Roland országgyűlési képviselő esete volt, akiről a 168 Óra jóvoltából derült ki, hogy azzal gyanúsítják: a nyertes uniós pályázatok összegének 90 százalékát zsebre tette. Mengyit közel négy órán át hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

A politikai dráma első vesztese a 168 Óra szerint Köpeczi-Bócz Tamás, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár volt, akit még júliusban menesztett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A lap úgy értesült, hogy a „szakpolitikai koordinálásának hiányosságai” mögött valójában már ekkor a Mengyi körüli, éppen kirobbanni készülő botrány állt.

Az egészen elképesztő, 90 százalékos visszaosztási ráta mögötti „indoklás” a hetilap által megszerzett ügyész­ségi iratok szerint a 2007–2014-es uniós ciklus támogatási keretösszegének feltorlódása volt, vagyis azért kellett sürgősen szétosztani a támogatást, nehogy elvesszen a pénz. A rendszer csúszására hivatkozva egyszerűsítették azt a „hálózatépítésre” kiírt, korábbi 800 milliós szociális szövetkezeti pályázatot, amit aztán – már az ügyészség gyanúja szerint – Mengyi Roland kiárusított egy pályázatírón, B. Szilvián (szintén gyanúsított) keresztül az érdeklődőknek.

A jelentkezőket, akik a teljes támogatási összeget „saját vagyongyarapításukra akarták fordítani” a politikus baráti köre hajtotta föl, akiktől az ügyészségi közlemény szerint 10 milliós készpénzes beugrót is kért: „Mengyi Roland a kiírásáért, valamint azért, hogy a pályázati összeget az érintettek által koordinált szövetkezetek nyerhessék el, 5 millió forint úgynevezett alkotmányossági költséget kért a vele kapcsolatban lévő – de közelebbről meg nem nevezett – döntéshozók  részére, és további 5 milliót azért, ha a pályázatuk nyer.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!