hetilap

Hetek hetilap vásárlás
S-akták – Ki ismerheti a terrorgyanús személyeket?

2016. 10. 13.
Az iszlám radikálisok neveit tartalmazó S-akták kiadását kérik az állami szervektől a francia polgármesterek, mivel tudni szeretnék, kik jelentenek veszélyt az általuk vezetett településekre. Bernard Cazeneuve belügyminiszter a múlt héten többször is nyilvánvalóvá tette: az akták tartalmát a belügyminisztérium operatív és személyiségi jogi okokból nem fogja átadni. Mindeközben Nicolas Sarkozy volt elnök ígéretet tett arra, hogy hatalomra kerülése esetén referendumot tartanak az S-aktákban szereplő legradikálisabb személyek internálásáról.

A francia politikai életet alaposan megmozgatta az S-akták ügye azt követően, hogy – többnyire jobboldali – polgármesterek azt kérték a francia hatóságoktól, ismertessék velük azoknak a településükön élő személyeknek a kilétét, akikről a hatóságok S jelzésű dossziéval rendelkeznek.

Az S-akták – az „állambiztonságra veszélyes” megjelölés rövidítése – azt követően kaptak nagy szerepet, hogy kiderült: a nizzai merényletet leszámítva az összes terrortámadás és merényletkísérlet elkövetői már a francia titkosszolgálatok látókörébe kerültek, és S megjelöléssel bíró aktát vezettek róluk. A francia sajtóban megjelent információk szerint mintegy tizenkétezer – egyes becslések szerint tizenötezer – olyan S-akta létezik, amelyet iszlám radikálisokról vezetnek. (Több ezer további olyan dosszié létezik, amelyek megjelölése szintén S, de nincs köze a dzsihádizmushoz.) Ezek között mintegy négy­ezer olyan személy van, akiknek a tevékenysége azonnali veszéllyel járhat, ezeket a belföldi elhárításért felelős titkosszolgálat (DGSI) állandó és közeli megfigyelés alatt tartja, hogy bármikor közbeléphessen. Közel hasonló a száma azoknak, akiknek a tevékenysége nem igényel titkosszolgálati megfigyelést, az ő esetükben csak a rendőrség, illetve a szociális segítő szervek közreműködésére van szükség. Aggasztó tendencia, hogy az S-aktával rendelkezők közel 20 százaléka kiskorú, és hasonlóan aggasztó, hogy nagyon nagy a radikalizálódó lányok száma. Érdekes módon az elmúlt évben az S megjelölésű dossziék száma dinamikus egyensúlyban van, ami azt jelenti, hogy a listáról lekerülő mintegy ezerkettőszáz személyt körülbelül ugyanennyi új megfigyelt váltotta.

Az operatív módszerek mellett a rendőrség egy gyorsszámot is működtet, amelyen a polgárok bejelenthetik, ha úgy vélik, hogy iszlám radikalizálódással találkoztak. A Le Journal du Dimanche beszámolója szerint naponta mintegy 60 hívás érkezik a megadott számra, de egy-egy merénylet után ez több százra emelkedik. A november 13-ai terrortámadást követően körülbelül 650 hívás érkezett. Az újságnak nyilatkozó rendőrök szerint a hívások 20 százaléka aggódó anyukáktól jön, akik a radikalizálódás jegyeit tapasztalták gyerekeiknél. A rendőrök beszámolója szerint ezek a szülők szívesebben látják a fiaikat francia börtönben, mint a szíriai háborúban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!