hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Van gyógyszer, de mégsincs
Nem minden daganatos beteg jut hozzá korszerű kezelésekhez

2016. 10. 21.
Már idén lehetŐvé válik, hogy egyes daganatos betegek automatikusan hozzájuthassanak az OEP finanszírozásában új gyógyszerekhez — lényegében ezt állította lapunknak az EMMI, cáfolva a közigazgatási eljárás elhúzódását. Ez az érintetteknek jó hír lehet, azonban a korszerű kezelések jelentős részéhez továbbra sem lesz könnyű hozzájutni. 

A KSH adatai szerint Magyarországon 2013-ban az összes halálozás negyedét a rosszindulatú daganatok okozták. Nemzetközi összehasonlításban – az Eurostat adatai alapján – a rákos megbetegedések, többek között a tüdőrák miatti halálozás tekintetében az első helyen állunk az EU 28 tagállama között. Ennek fő oka – a korai felismerés hiányával párhuzamosan – az egyre korszerűbb hatóanyagokhoz való nehéz és késedelmes hozzáférés. Ez derül ki az Orvostovábbképző Szemle áprilisi különszámából, ami az onkológiai ellátás hazai helyzetét dolgozta fel.
Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) múlt héten kiadott közleménye szerint hazánkban mintegy kétezer súlyos beteg terápiájában segíthetne a négy onkológiai terápiás területen támogatásra váró 15 új innovatív gyógyszer. Bár idén júliusban egy egészségügyi rendelettervezetben az emberi erőforrások minisztere előterjesztette a melanoma, a prosztata­daganat, az onkohematológia és tüdődaganat gyógyítására szolgáló innovatív gyógyszerek támogatásba történő befogadását, erre máig nem került sor. Annak ellenére sem, hogy a készítmények elérhetőségéhez szükséges mintegy 5,6 milliárd forint az előterjesztés szerint rendelkezésre áll, azt az OEP a belső források átrendezésével biztosítani tudja – állítja az AIPM.
A közleményből az derül ki, hogy a közigazgatási eljárás elhúzódása okozza a késlekedést. Ugyanis hiányzik még a támogatott hatóanyagokkal kapcsolatos jogszabálymódosítás, valamint a Miniszterelnökség felhatalmazása ahhoz, hogy az OEP megkezdhesse az új onkológiai készítmények közbeszerzési folyamatát, minek folytán az új szerek akár november és december folyamán már az érintett betegek rendelkezésére állhatnának. A hivatalos ügyintézési határidő elvileg 90 nap, ami ez esetben október végét jelenti – ennek elhúzódása súlyos betegeknél különösen nem mellékes körülmény.
Kérdésünkre a Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztályától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy – a fentiekkel ellentétben – a MeH felhatalmazásának feltétele az, hogy az OEP befejezze a közbeszerzési eljárás előkészítését, ami még nem történt meg, így nincs mit jóváhagyniuk. Ha ez meglesz, a MeH rövid időn belül – egy-két hónap alatt – jóváhagyja a befogadást. Következő állomásunk az OEP volt, ahol az EMMI-hez irányítottak bennünket. A szakállamtitkárság azt közölte lapunkkal, hogy „a hivatkozott készítmények befogadása és beszerzési eljárása elindult, várhatóan még idén átkerülnek az egyedi méltányossági kasszából a tételes kasszába”. Általánosságban pedig emlékeztettek arra is: annak érdekében, hogy a leg­inkább rászoruló betegek hozzájuthassanak a kezelésükhöz szükséges készítményhez, egyedi méltányosság alapján biztosított az ellátás.
Az Orvostovábbképző Szemle különszámában olvasható elemzések alapján árnyaltabb a kép, mivel a méltányossági eljárás hosszadalmas adminisztrációval jár az orvos számára, azt rendszeresen meg is kell újítani, és nem mindig pozitív az elbírálás – még akkor sem, ha a támogatott szerekkel már nem érhető el javulás. Továbbá az egyedi jelleg miatt az OEP számára drágábbak a gyógyszerek, mintha közbeszerzés útján általánosan elérhetővé tenné azokat. „Bár a finanszírozó szerint hazánkban a betegek hozzájuthatnak a legkorszerűbb terápiákhoz, a korszerű terápiák jó része nincs befogadva, csak egyedi méltányossági kérelemmel érhe­tő el, ami rettentő terheket ró az orvosra és a finanszírozóra, és tovább késlelteti a terá­pia megkezdését. Az elmúlt 4 év során 18 onkológiai készítmény esetén nyújtottak be a gyártók tételes támogatás iránti kérelmet, ezekből jelenleg
11 gyógy­szer érhető el egyedi méltányosságban” – derül ki az egyik írásból, melynek szerzője arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar betegek legtöbbje már csak a beteg­ség előrehaladott stádiumában jut ellátáshoz. Így később kapja meg azokat a gyógy­szereket, amelyek valójában a betegség korábbi szaka­szaiban hoznának jelentős életkilátás-javulást.
A kiadvány egyik szerzője idéz egy, az Ernst & Young által készített tanulmányt, amely 30 innovatív gyógyszer hozzáférhetőségét vetette össze különböző európai országok­ban 2015 januárjában. Nemzetközi összevetésben Magyarország az utolsó előtti helyen szerepel: nálunk a 30 megjelölt hatóanyag közül mindössze 14 támogatott. A többi vizsgált gyógyszer többsége egyedi méltányossági kérelem­mel elérhető, azonban a méltá­nyossági finanszírozás − a keret korlátossága és a terápiás alkalmazási terület szűkítése miatt − nagyságrendekkel kevesebb beteg számára je­lenthet hozzáférést, mint más országokban. S miközben gyorsuló tempóban zajlanak a gyógyszerfejlesztések, nálunk átlagosan 477 napot vesz igénybe, amíg döntés születik egyes új szereknek az OEP finanszírozási protokolljába történő befogadásáról. A szakemberek szerint az onkológiai ellátási és finanszírozási rendszer gyökeres átgondolására lenne szükség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!