hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 11. 11. (XX/45) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Trump trófeái

Donald Trump megcsinálta azt, amiről múlt heti számunkban még csak feltételezésként írtunk: úgy nyerte meg az amerikai elnökválasztást, hogy a kampány 18 hónapja alatt szinte végig hátrányban volt a felmérések szerint. Trump túlzás nélkül történelmi diadalt aratott; mint győzelmi beszédében elmondta, ezt nem sikeres kampányának tulajdonítja, hanem annak, hogy egy mozgalom indult el, amely azokból áll, akiket az elmúlt években az amerikai kormányzat cserbenhagyott vagy megbélyegzett.

Donald Trump portréja

November 8-án általános meglepetésre választották meg az Egyesült Államok 45. elnökévé Donald J. Trumpot. A január 20-án hivatalba lépő elnök személyisége ellentmondásos; mivel politikai pályafutása lényegében ezzel az elnöki ciklussal kezdődik, egyelőre nem tudható, milyen elnök lesz. Élettörténete gazdagon szolgáltat érveket bírálói és támogatói számára is.

Mike Pence: Jézus Krisztusra van szükségünk

Üdvözlöm Önöket, Mike Pence kormányzó vagyok. Megtiszteltetés számomra, hogy idén a Republikánus Párt alelnökjelöltje lehetek Donald Trump mellett, és hálás vagyok, hogy – ha csak videóüzeneten keresztül is – de csatlakozhatok Önökhöz.

Brexit veszélyben

Alkotmányos válságot és előrehozott választást hozhat Nagy-Britanniában egy múlt heti bírósági döntés, amely szerint a kormány nem kezdeményezheti az ország kilépését az Európai Unióból a parlament felhatalmazása nélkül. A helyzet a héten még zavarosabbá vált azt követően, hogy Nicola Sturgeon skót első miniszter bejelentette: országa ragaszkodik ahhoz, hogy a skót parlamentet is megkérdezzék az ügyben.

Az Eufrátesz dühe

„Megkezdődött a nagy csata Rakka és tartománya felszabadításáért” – így jelentette be a Szíriai Demokratikus Erők egyik parancsnoka az Iszlám Állam de facto fővárosa elleni offenzívát múlt hétvégén. Az Eufrátesz Dühe nevű hadműveletben szíriai kurdok, valamint arab, asszír keresztény és türkmén csapatok vesznek részt. Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a kao­tikus szíriai állapotok miatt sokkal keményebb dió lesz Rakka visszafoglalása, mint Moszul ostroma.

Felébredt az alvó óriás - Amerika Donald Trumpot választotta

A politikában teljesen újonc, a Bush-dinasztia és a republikánus vezetés által már leírt Donald Trump mégiscsak megnyerte a párt szavazóit, mégpedig nagyobb arányban, mint korábban bárki várta volna. Megválasztásával a társadalom mellőzött rétegei a saját hatalmának megtartását a nemzet érdekei elé helyező politikai elitnek üzentek. Trump programja a hagyományos értékekhez való visszatérésre ad esélyt.

Belföld

Elbukott alkotmánymódosítás

A gránitszilárdságúnak nevezett alaptörvény valójában kedden, a hetedik módosítási kísérletnél igazolta gránitszilárdságát, mivel ezúttal nem jött össze az újabb változtatáshoz szükséges szavazat, s így nem is módosult tovább. A javaslatot elkaszáló Jobbik nyeregben érzi magát, a Fidesz csatavesztésről és a háború megnyeréséről beszél.

Közelít a tél – Vita a fővárosi hajléktalanok körül

Miközben tényleg kritikus több budapesti közterület vagy aluljáró állapota, joggal keltett megbotránkozást a TV2 uszító hangnemű riportja, amelyet az aluljárókban élő hajléktalanokról készítettek. A probléma ezzel együtt valós – ám a megoldás távolról sem a földön fekvő emberek rugdosása lenne.

A hazai gyermekvédelem védelmében

Az utóbbi hónapokban visszatérő téma volt a nyilvánosságban a gyermekvédelem. Vagy azért, mert nem emeltek ki időben egy-egy családból egy vagy több bántalmazott, súlyosan veszélyeztetett gyermeket, vagy azért, mert indokolatlanul, pusztán a családjuk szegénysége miatt emeltek ki a családjukból, mégpedig – ha lehet hinni a TASZ adatainak – tömegesen. A TASZ akciója több lett, mint egy civil szervezet kritikája a gyermekvédelem felé. Előbb neves közéleti szereplők (színészek, újságírók stb.) álltak mögé, majd október végén már a Parlamentben is téma volt a TASZ által felvetett ügy, amely – mivel rendszerszintű problémaként beszél a gyermekek szegény családokból történő kiszakításáról – alkalmas a komplett hazai gyermekvédelem megbélyegzésére. De vajon alappal?

Trump és Magyarország

Lelkes Fidesz, visszafogott Jobbik, DK és LMP, tökéletesen néma MSZP – lapzártánkkor így festenek a magyar pártok reakciói az amerikai elnökválasztás eredményére.

Hit és értékek

„Csak egyfajta iszlám létezik”

„Ha az iszlámról akarunk beszélni, többre van szükségünk véleményeknél. Azokból van már éppen elég. Tényalapú megközelítésre van szükség, ami az értelemre apellál és koherens. Továbbá ugyancsak szükség van egy olyan magyarázatra, amely rendszerszerű, és az iszlám egész történetét mutatja be nyíltan és kertelés nélkül. Létezik tudományos igényű, tárgyilagos vizsgálati módszer az iszlám tanulmányozására, amely nem függ véleményektől. Mindössze három szöveg számít: az iszlám bibliájaként számontartható trilógia” – állítja Dr. Bill Warner, aki 16 könyvet írt az iszlám alapjairól. Ezekből most az első három magyarul is megjelent.

HÁTTÉR

Mi megy és mi jön Trumppal?

Barack Obama Fehér Házból történt távozásával véget ért egy hatásos retorikájú, de erősen közepes képességű politikus útja a politikai ötlettelenségbe. Véget ért a megalkuvás külpolitikája, egy nyolc éven át tartó, folyamatos, kishitű visszavonulás a világ konfliktusaiból, Amerika vezető szerepének multilaterális tagadása, a terep átengedése a lényegesen céltudatosabb putyini diplomáciának. És véget ért a Clinton-éra is, a „nekem jár az elnöki szék” mentalitás, a nem szereteten és kölcsönös megbecsülésen, hanem cinkosságon, korrupción és elhallgatáson alapuló házasság politikai intézményesedése.

Női érvek a genderideológiával szemben

Németországban óriási összegeket költenek a genderideológia terjesztésére: az elmúlt években nagyjából 140-150 gender tanszék létesült a különféle egyetemeken, de a természetes nemiséget relativizáló ideológia német és euró­pai uniós intézményekben is erőteljesen jelen van. Bár a médiában a femi­nizmus és a genderideológia többnyire egyet jelent a progresszivitással és az emberi jogok kiterjesztésével, ezt nem mindenki gondolja így. Az ő szószólójuk Birgit Kelle, a 41 éves négygyermekes családanya.

Ünnepeljünk szállodában!

Halk zene szól, a gyertyák fényében sejtelmesen meg-megcsillanó karácsonyi díszek meghitt ünnepeket ígérnek. Az arcokon mosoly, és szinte tapintható a nyugalom. Az asztal roskadozik az ínycsiklandó ünnepi ételektől.

Nem feledhetjük a hóhérok bűneit

A Nemzeti Emlékezet Bizottság az 1956-os forradalom és szabadságharc emlék­­-évében elkezdte közzétenni azoknak a személyeknek a neveit és „karriertörténeteit”, akik 1956. október 23-tól az 1963-as amnesztiáig a forradalom megtorlásában szerepet játszottak, embereket ítéltek halálra. Hamarosan nyilvánosságra hozzák azoknak a vérbíróknak, vérügyészeknek a listáját, akik a kivégzésekért, évekig tartó vegzálásokért voltak felelősek.

A középhatalmak sakkjátszmái

Nagyban zajlik az offenzíva Moszul ellen, a napokban pedig a kurd önvédelmi erőkből alakult Szíriai Szabad Hadsereg bejelentette, hogy megkezdte az Iszlám Állam fővárosa, Rakka ostromát. Az Iszlám Államnak lassan leáldozik, a kérdés, hogy mi kerül a helyére.

Annyi a titok, hogy tojásból készül a piskóta

Készült egy fotó a nagy világgazdasági válság idején a fővárosban, amin az látható, hogy a Hauer Cukrászda előtt nagy sor kígyózik. A kép jól tükrözi, hogy az emberek még ínséges időkben is ragaszkodnak ahhoz a luxushoz, hogy beüljenek a cukrászdába egy jó süteményt enni – mondja Kalmár Mónika tortakészítő, aki a mostani válság idején újságíróból gasztroblogger, majd cukrász lett. „Mónika tortája” rövid idő alatt márkanév lett a szakmában.

Zombibankok bénítják Afrikát

Afrika rengeteg kisméretű, de súlyosan alultőkésített bankkal rendelkezik, amelyek folyamatosan gúzsba kötik az amúgy is legyengült gazdaságát – írja a Bloomberg.

Újra megszólalt a Tesla-alapító

Globális alapjövedelmet vízionál a világ egyik legeredményesebb és egyben a legmegosztóbb mérnök-feltaláló-futurista-milliárdosa, Elon Musk az egyre több munkakört elfoglaló robotok miatt. A Vasember ötlete Barack Obama szerint is működőképes lehet, akár 10-20 éven belül. Akadály? Musk szerint olyan nem létezik, hiszen most is a Marsra készül.

KÁVÉSZÜNET

Erdőkóstoló

Sok gasztronómiai blog létezik, de az erdők-mezők termésének felfedezése nem jellemző rájuk. Hogyan jött az inspiráció az Erdőkóstoló blog indítására?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!