hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Közelít a tél – Vita a fővárosi hajléktalanok körül

2016. 11. 10.
Miközben tényleg kritikus több budapesti közterület vagy aluljáró állapota, joggal keltett megbotránkozást a TV2 uszító hangnemű riportja, amelyet az aluljárókban élő hajléktalanokról készítettek. A probléma ezzel együtt valós – ám a megoldás távolról sem a földön fekvő emberek rugdosása lenne.

„Valósággal undorodnak a gyalogosok, amikor a 8. kerület valamelyik aluljárójába kell lemenniük, az aluljárókat ugyanis ellepték a hajléktalanok, akik között sok az agresszív részeg” – ezzel a felvezetéssel indult a Tények hétfői adása. A klasszikus karaktergyilkos riportok stílusában készült film narrátora elmeséli, hogy a szerencsétlenek reggelente szeszt isznak, saját mocskukban fekszenek, majd a szeszt áruló bolt fiatal eladónője közli: ő nem sajnálja őket, elvégre maguk tehetnek a sorsukról. Egy hajléktalan is elmondhatja, hogy egy hete fürdött utoljára. A 8. kerület polgármestere nem nyilatkozott a TV2-nek, helyette a narrátor emlékeztetett arra, hogy Kocsis Máté már évekkel ezelőtt az utcai életvitel tilalmát szorgalmazta, amit az Alkotmánybíróság (AB) hiúsított meg.

„Mindenkivel megtörténhet”, „több együttérzés kellene” – ezekkel a szavakkal hozott le másnap az RTL Klub esti híradója egy ellenriportot, amelynek készítői hajléktalanokat interjúvolva mutatták be, hogy mennyire egyszerű ma utcára kerülni – elég hozzá egy betegség, állásvesztés, hitel vagy családi krízis.

„A jelenleg érvényes szabályozás szerint megvannak a tilalmi zónák, ahol nem lehet hajléktalanoknak tartózkodni, ide tartozik a teljes belváros vagy az aluljárók is. A kormány feltehetően valamiféle rendcsinálást szeretne a tél beállta előtt, s ezt készítették elő a TV2 riportjával” – mondta lapunknak Sajgál Rózsa szociális szakértő. Erre utal Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár minapi nyilatkozata is, aki az M1 csatornán kifejtette: „Ma Magyarországon nem kellene az utcán élni, hiszen Magyarország képes az ellátórendszerét fenntartani, és képes mindenki lakhatását biztosítani, így azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni.”

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!