hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Közelít a tél – Vita a fővárosi hajléktalanok körül

2016. 11. 10.
Miközben tényleg kritikus több budapesti közterület vagy aluljáró állapota, joggal keltett megbotránkozást a TV2 uszító hangnemű riportja, amelyet az aluljárókban élő hajléktalanokról készítettek. A probléma ezzel együtt valós – ám a megoldás távolról sem a földön fekvő emberek rugdosása lenne.

„Valósággal undorodnak a gyalogosok, amikor a 8. kerület valamelyik aluljárójába kell lemenniük, az aluljárókat ugyanis ellepték a hajléktalanok, akik között sok az agresszív részeg” – ezzel a felvezetéssel indult a Tények hétfői adása. A klasszikus karaktergyilkos riportok stílusában készült film narrátora elmeséli, hogy a szerencsétlenek reggelente szeszt isznak, saját mocskukban fekszenek, majd a szeszt áruló bolt fiatal eladónője közli: ő nem sajnálja őket, elvégre maguk tehetnek a sorsukról. Egy hajléktalan is elmondhatja, hogy egy hete fürdött utoljára. A 8. kerület polgármestere nem nyilatkozott a TV2-nek, helyette a narrátor emlékeztetett arra, hogy Kocsis Máté már évekkel ezelőtt az utcai életvitel tilalmát szorgalmazta, amit az Alkotmánybíróság (AB) hiúsított meg.

„Mindenkivel megtörténhet”, „több együttérzés kellene” – ezekkel a szavakkal hozott le másnap az RTL Klub esti híradója egy ellenriportot, amelynek készítői hajléktalanokat interjúvolva mutatták be, hogy mennyire egyszerű ma utcára kerülni – elég hozzá egy betegség, állásvesztés, hitel vagy családi krízis.

„A jelenleg érvényes szabályozás szerint megvannak a tilalmi zónák, ahol nem lehet hajléktalanoknak tartózkodni, ide tartozik a teljes belváros vagy az aluljárók is. A kormány feltehetően valamiféle rendcsinálást szeretne a tél beállta előtt, s ezt készítették elő a TV2 riportjával” – mondta lapunknak Sajgál Rózsa szociális szakértő. Erre utal Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár minapi nyilatkozata is, aki az M1 csatornán kifejtette: „Ma Magyarországon nem kellene az utcán élni, hiszen Magyarország képes az ellátórendszerét fenntartani, és képes mindenki lakhatását biztosítani, így azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!