hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elbukott alkotmánymódosítás
A Jobbik lesz a Fidesz kihívója?

2016. 11. 10.
A gránitszilárdságúnak nevezett alaptörvény valójában kedden, a hetedik módosítási kísérletnél igazolta gránitszilárdságát, mivel ezúttal nem jött össze az újabb változtatáshoz szükséges szavazat, s így nem is módosult tovább. A javaslatot elkaszáló Jobbik nyeregben érzi magát, a Fidesz csatavesztésről és a háború megnyeréséről beszél.

Mint arról többször is beszámoltunk, ezúttal a kvótanépszavazásra hivatkozva akarta Orbán Viktor miniszterelnök módosítani az eddig hatszor módosított alaptörvényt akképpen, hogy kerüljön bele ez a szöveg: „Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Idegen állampolgár – ide nem értve az Európai Gazdasági Térség országainak állampolgárait – Magyarország területén az Ország­gyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet.”

A módosítás úgynevezett „nagy kétharmados” törvény, a 199 képviselő közül 133-nak kellett volna támogatnia. A Fidesz–KDNP azonban csak 131 képviselővel rendelkezik, s mivel sem ellenzéki, sem független pluszszavazat nem érkezett, a javaslat elbukott. Az ellenzék értelmezése szerint a kormány ezzel a második pofonba szaladt bele rövid időn belül. Az első az érvénytelen népszavazás volt.

A Jobbik győzelemként értékelte a keddi szavazást, mivel ők támasztották azt a feltételt, hogy akkor támogatják az alaptörvény módosítását, ha a kormány egyidejűleg eltörli a letelepedési kötvény intézményét. A kormány azonban nem engedett a „zsarolásnak”, mert azzal elismerte volna a Jobbik vádjait. Ezek nagyjából úgy szólnak, hogy a kormány a gazdag migránsokat és a gazdag terroristákat jó pénzért simán beengedi az országba, miközben másfél éve harcol az illegális bevándorlás ellen. (Letelepedési kötvénnyel nagyjából 16 ezer külföldi érkezett hazánkba.)     

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!