hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elbukott alkotmánymódosítás
A Jobbik lesz a Fidesz kihívója?

2016. 11. 10.
A gránitszilárdságúnak nevezett alaptörvény valójában kedden, a hetedik módosítási kísérletnél igazolta gránitszilárdságát, mivel ezúttal nem jött össze az újabb változtatáshoz szükséges szavazat, s így nem is módosult tovább. A javaslatot elkaszáló Jobbik nyeregben érzi magát, a Fidesz csatavesztésről és a háború megnyeréséről beszél.

Mint arról többször is beszámoltunk, ezúttal a kvótanépszavazásra hivatkozva akarta Orbán Viktor miniszterelnök módosítani az eddig hatszor módosított alaptörvényt akképpen, hogy kerüljön bele ez a szöveg: „Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Idegen állampolgár – ide nem értve az Európai Gazdasági Térség országainak állampolgárait – Magyarország területén az Ország­gyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet.”

A módosítás úgynevezett „nagy kétharmados” törvény, a 199 képviselő közül 133-nak kellett volna támogatnia. A Fidesz–KDNP azonban csak 131 képviselővel rendelkezik, s mivel sem ellenzéki, sem független pluszszavazat nem érkezett, a javaslat elbukott. Az ellenzék értelmezése szerint a kormány ezzel a második pofonba szaladt bele rövid időn belül. Az első az érvénytelen népszavazás volt.

A Jobbik győzelemként értékelte a keddi szavazást, mivel ők támasztották azt a feltételt, hogy akkor támogatják az alaptörvény módosítását, ha a kormány egyidejűleg eltörli a letelepedési kötvény intézményét. A kormány azonban nem engedett a „zsarolásnak”, mert azzal elismerte volna a Jobbik vádjait. Ezek nagyjából úgy szólnak, hogy a kormány a gazdag migránsokat és a gazdag terroristákat jó pénzért simán beengedi az országba, miközben másfél éve harcol az illegális bevándorlás ellen. (Letelepedési kötvénnyel nagyjából 16 ezer külföldi érkezett hazánkba.)     

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!