hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem feledhetjük a hóhérok bűneit
– mondja Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának alelnöke

2016. 11. 19.
A Nemzeti Emlékezet Bizottság az 1956-os forradalom és szabadságharc emlék­­-évében elkezdte közzétenni azoknak a személyeknek a neveit és „karriertörténeteit”, akik 1956. október 23-tól az 1963-as amnesztiáig a forradalom megtorlásában szerepet játszottak, embereket ítéltek halálra. Hamarosan nyilvánosságra hozzák azoknak a vérbíróknak, vérügyészeknek a listáját, akik a kivégzésekért, évekig tartó vegzálásokért voltak felelősek.

1989-ben egy közel hétórás rádió interjúban Dr. Vida Ferenc, a Népbírósági Tanács vezető bírája, aki Nagy Imre miniszterelnököt és rajta kívül még húsz embert halálra ítélt, ezt mondta: „Én nagyon sok embert halálra ítéltem! Nem bosszúból. Éntőlem távol áll a bosszú! Én nem vagyok a halálos ítéleteknek a nagy híve, de a törvényeket tisztelem.” Ezek az emberek jogi következmények nélkül élhettek tovább a rendszerváltás után is.

– Magyarországon olyan jogi konszenzus alakult ki, ami nem teszi lehetővé, hogy felelősségre vonjanak olyan bírát vagy ügyészt, aki a megfelelő jogszabályi környezet és az érvényben lévő törvények alapján járt el, és így – legalábbis a törvény betűje alapján – nem követett el justizmordot, nem hozott súlyos következményekkel járó téves ítéletet.

Amikor nyilvánosságra hozzuk a vérbírák, vérügyészek névsorait, akkor a társadalom figyelmét felhívjuk az évtizedekig elhallgatott hóhérok bűneire. Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, mit jelent a megtorlás. Hiszen mindig csak számok hangzanak el. Hosszú ideig azon folytak – egyébként fontos – szakmai viták, hogy 228, 229 vagy 230 embert végeztek-e ki? Mindez fontos, de így sokszor csak számokat hallunk. Eljárást indítottak 25 ezer ember ellen, 16 ezer embert elítéltek. Az áldozatok arctalan adatokká váltak, személytelenedtek. Az Emlékév egyik feladata, hogy közelebbről is megismerkedjünk a szabadságharcosokkal, ne sikkadjanak el egyéni sorsaik, tragédiáik vagy éppen győzelmeik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!