hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi megy és mi jön Trumppal?
Seres László publicisztikája

2016. 11. 10.
Barack Obama Fehér Házból történt távozásával véget ért egy hatásos retorikájú, de erősen közepes képességű politikus útja a politikai ötlettelenségbe. Véget ért a megalkuvás külpolitikája, egy nyolc éven át tartó, folyamatos, kishitű visszavonulás a világ konfliktusaiból, Amerika vezető szerepének multilaterális tagadása, a terep átengedése a lényegesen céltudatosabb putyini diplomáciának. És véget ért a Clinton-éra is, a „nekem jár az elnöki szék” mentalitás, a nem szereteten és kölcsönös megbecsülésen, hanem cinkosságon, korrupción és elhallgatáson alapuló házasság politikai intézményesedése.

Clinton-kampány: arrogancia és hazugságok

Mit üzen Hillary Clinton látványos bukása? Mindenekelőtt azt, hogy a hatalmi arrogancia, az ellenfél választóinak cinikus semmibevétele, a komoly botrányok állandó elbagatellizálása és elhazudása nem megúszható. Rövid távon, szigorúan jogilag nézve talán igen, de hosszú távon, szigorúan morálisan nézve semmiképpen. A Trump-kampány sokszor elképesztő üzenetein és dühítő stílusán joggal felháborodott demokraták és republikánusok hashtagje, a brit kiugrásra hajazó Trumpxit jól mutatja, miként élik át sokan a keddi kultúrsokkot: kimenekülésként az általuk ismert komfortzónából, talán a civilizációból is. Pedig Trump részben őrájuk is válasz: az általuk mainstream­nek tartott nézetekre, az elitizmusra, a vidéki Amerika lenézésére, az állandó kettős mércére.

Hillary Clinton még győzelme esetén sem gondolhatta komolyan, hogy megúszhatja a Bengázi-botrányról való hazudozást; az ehhez kapcsolódó, komoly nemzetbiztonsági kérdéseket felvető privát e-mail-szerverről való hazudozást; a korrupt Clinton Alapítványról való hazudozást; a Bill nőügyeiről való hazudozást (feministaként!); a saját egészségi állapotáról való hazudozást. Mindez összeadva egyre csak azt sugallta, hogy a demokrata jelöltnek van titkol­nivalója, nem barátja a nyílt beszédnek, de úgy, hogy közben meggyőződése, hogy ehhez joga is van, hogy neki ez is jár. Rajongótábora már készült is a legújabb giccsel, hurrá, itt jön Amerika „első női elnöke”. Pedig akárcsak Obamánál, nem valami esélyegyenlőségi posztot kell betölteni, hanem a világ vezető hatalmának vezető tisztségét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!