hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump trófeái
Erős koalíciót állított össze a győztes republikánus jelölt

2016. 11. 10.
Donald Trump megcsinálta azt, amiről múlt heti számunkban még csak feltételezésként írtunk: úgy nyerte meg az amerikai elnökválasztást, hogy a kampány 18 hónapja alatt szinte végig hátrányban volt a felmérések szerint. Trump túlzás nélkül történelmi diadalt aratott; mint győzelmi beszédében elmondta, ezt nem sikeres kampányának tulajdonítja, hanem annak, hogy egy mozgalom indult el, amely azokból áll, akiket az elmúlt években az amerikai kormányzat cserbenhagyott vagy megbélyegzett.

„Ezek az emberek nem lesznek többé elfeledve” – ígérte Trump, aki első beszédében a megosztottság okozta sebek begyógyítását és összefogást sürgetett. Mint mondta, minden amerikai elnöke szeretne lenni, azoké is, akik nem rá szavaztak. Gesztust tett ellenfele, Hillary Clinton felé is, és méltatta a volt külügyminiszternek a közel 30 éves közszolgálata során tett erőfeszítéseit.

Az amerikai politikai gyakorlattól merőben idegen módon Clinton nem ismerte el nyilvánosan nagyarányú vereségét, csak telefonon gratulált, nem is Trumpnak, hanem „a csapatának”. Kiszivárgott e-mailjeiről elhíresült kampányfőnöke, John Podesta állt ki a színpadra New Yorkban, és hazaküldte a támogatókat, akik hosszú órák óta várakoztak, hogy hallhassák jelöltjüket. (Mennyire más volt, amikor nyolc éve John McCain kiállt, és bejelentette, hogy Barack Obama győzött. Amikor hívei fütyülni kezdtek, leintette őket, és azt mondta nekik, hogy „Kérem, ne tegyék, Barack Obama az Egyesült Államok elnöke”. McCain emelt fővel távozott, és azóta is megbecsült politikus. Clintonnak ezt a választás során nem sikerült megtennie, de a hírek szerint lapzártánk utáni időpontban pótolja majd.)

A republikánusok teljes sikert arattak, a Fehér Ház mellett megőrizték többségüket a képviselőházban és a szenátusban is. Az eredmények rácáfoltak a republikánus pártelit félelmeire, miszerint Trump magával sodorhatja a pártot; épp ellenkezőleg történt: a sokak (köztük Paul Ryan házelnök) által kitagadott Trump megerősítette a republikánus jelölteket. Az elnökjelöltnek olyan északkeleti államokban sikerült győznie, mint Pennsylvania és Wisconsin, amelyek 1988 óta demokrata jelöltet választottak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!