hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Eufrátesz dühe
Kurd offenzíva Rakka felszabadításáért

2016. 11. 18.
„Megkezdődött a nagy csata Rakka és tartománya felszabadításáért” – így jelentette be a Szíriai Demokratikus Erők egyik parancsnoka az Iszlám Állam de facto fővárosa elleni offenzívát múlt hétvégén. Az Eufrátesz Dühe nevű hadműveletben szíriai kurdok, valamint arab, asszír keresztény és türkmén csapatok vesznek részt. Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a kao­tikus szíriai állapotok miatt sokkal keményebb dió lesz Rakka visszafoglalása, mint Moszul ostroma.

A Szíria északkeleti részén fekvő Rakkát 2014-ben foglalta el az Iszlám Állam. Azóta az iszlamista csoport fővárosaként működött, ahol mindennaposak voltak a kegyetlenkedések és brutális kivégzések. Amerikai hírszerzési értesülések alapján ebből a városból szervezik a külföldi célpontok elleni terrortámadásokat is. Ráadásul a moszuli offenzíva megindulása óta beszámolók szerint a dzsihádisták nagy része ide menekült az iraki városból.    
Rakka elszigetelése tehát kulcskérdés az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Az időzítésről és a kivitelezésről azonban eltérnek a vélemények. Ennek ellenére múlt hétvégén megkezdődött az Eufrátesz Dühe nevű hadművelet, amelyben összesen harmincezer fegyverest mozgósítottak. Többségük – egyes becslések szerint huszonötezren – a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciához tartozik, akikhez arab, asszír keresztény és türkmén csapatok csatlakoztak. Az offenzívát az Egyesült Államok légicsapásokkal támogatja. A tervek szerint a Moszul elleni ostromhoz hasonlóan a szíriai város felszabadítása is több szakaszban történne. Az első szakasz célkitűzése a település teljes elszigetelése, aminek során elvágnák a dzsihádisták menekülési és utánpótlási útvonalait, különösen Rakka és Moszul között. Ehhez a környéken lévő stratégiai fontosságú falvakat is meg kell tisztítani az Iszlám Állam fegyvereseitől. Ezt követően megindulnának azok a támadások, amelyekkel kiűzik a terroristákat a városból.
A támadásban részt vevők kemény ellenállásra és ádáz küzdelemre számítanak, hiszen a terrorcsoport központjáról van szó. Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy Moszulnál sokkal nagyobb kihívás lesz Rakka visszafoglalása a szíriai állapotok miatt. Bár Irakban sem teljesen ideális a helyzet, de van egy nemzetközileg elismert és támogatott kormány, amely az Iszlám Állam elleni harc gerincét képezi.
A dzsihádisták ellen pedig – ha csak ideiglenesen is – létrejött valamiféle szövetség, amelyhez a hadsereg mellett az iraki kurdok, szunnita törzsek és síita milíciák is csatlakoztak. Szíriában ezzel ellentétben totális káosz uralkodik: nem rendelkezik olyan központi kormánnyal, amely a Nyugat támogatását élvezné. A Bassár el-Aszad elnökhöz hű erőket és a felkelőket többnyire az egymás elleni harc köti le. Még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy más országok is „beszálltak” valamelyik oldalon a polgárháborúba, hogy befolyásukat megvédjék vagy erősítsék a térségben.   
Problematikus a szíriai kurdok szerepe is, akik a jelenlegi hadművelet motorját adják. Törökország egyáltalán nem nézi jó szemmel az YPG térnyerését, mert terrorszervezetnek tartja a csoportot, amely együttműködik a török állam ellen fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK). Ankara emiatt folyt bele a szíriai harcokba. Bár közlése szerint az Iszlám Állam is kiemelt célpontja, beszámolók szerint sokkal nagyobb erőfeszítésekkel küzd azért, hogy a kurdokat visszaszorítsa a szomszédos országban. Az Egyesült Államok viszont a szíriai kurdokat is támogatja a dzsihádisták elleni harcban, ugyanakkor igyekszik a törököknek is a kedvében járni, ezért folyamatosan egyeztet Ankarával. Törökország egyébként a rakkai offenzíva elhalasztását kérte addig, amíg egy ütőképes arab haderő – természetesen az ő irányításuk alatt – fel nem áll. A kurdokat ugyanis azzal vádolják, hogy elűzik az arab lakosságot az általuk elfoglalt területekről, Rakkában pedig többségében arabok élnek.  
Kérdéses az is, hogy a szíriai város ellen vonulók létszáma elegendő lesz-e, annak ellenére, hogy Moszulnál kisebb településről van szó. Az Iszlám Állam pokolgépes támadásokkal próbálja hátráltatni a Rakka felszabadításáért szövetkezett koalíciót. A taktika egyelőre sikeresnek bizonyult, komolyabban előretörni még nem tudtak a támadók. Moszulban azonban – ahol szintén pokolgépes merényleteket vetnek be a dzsihádisták – a tervezettnél gyorsabb ütemben halad az offenzíva. Ez annak is köszönhető, hogy Washington komoly összegeket és erőfeszítéseket fordított Irakban a hadsereg újjászervezésébe, ráadásul amerikai tanácsadók és különleges alakulatok is segítik az Iszlám Állam ellen harcoló szövetséget.  
Szakértők szerint lényeges különbség a rakkai hadművelet során az is, hogy Szíriában valójában nincs politikai perspektíva. Moszul esetében az etnikai és felekezetközi ellentétek ellenére egyértelmű az átfogó cél, hogy a város visszakerüljön Bagdad ellenőrzése alá. Szíriában azonban nem tudni, mi lesz Rakka sorsa, ha egyszer kiűzik onnan a dzsihádistákat. Az Iszlám Állam legyőzése ugyanis nem oldja meg a több mint öt éve tartó polgárháborút.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!