hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zombibankok bénítják Afrikát

2016. 11. 19.
Afrika rengeteg kisméretű, de súlyosan alultőkésített bankkal rendelkezik, amelyek folyamatosan gúzsba kötik az amúgy is legyengült gazdaságát – írja a Bloomberg.

Ezek az úgynevezett „zombibankok” (a kifejezés a Boston College egyik tanárától származik, még 1987-ből) jellemzően teljesen fizetésképtelenek, és csak az állami támaszban bízhatnak. Láttuk már romboló hatásukat Japánban, Európában, és úgy tűnik, most éppen Afrikán van a sor – olvasható a gazdasági hírportálon.

És mit tehetnek ilyenkor a szabályozók? Többnyire felszólítják a hitelezőket a konszolidációra vagy a teljes bezárásra. Nigéria 21 bankjának például a harmada igencsak alultőkésítettnek tűnik. A jóval kisebb Ugandának 25 bankja van, amelyek közül egy az elmúlt hónapban össze is omlott, így ma már a helyi központi bank irányítása alatt működik. Kenyában három hasonló „pénzügyi zakót” regisztráltak tavaly augusztus óta. Ám itt azt is figyelembe kell venni, hogy átlagosan egy bank jut egymillió emberre, hiszen összesen negyven hitelintézet működik az országban. Mozambik egyik hitelintézetét szeptemberben bélelte ki a központi bank, Angola harmincegynehány bankjának pedig most körülbelül 4 milliárd dollárra lenne szüksége a túléléshez. A bankcsődök kockázata tehát továbbra is magas Mozambikban, akárcsak Angolában, továbbá Nigéria és a Kongói Demokratikus Köztársaság is kötéltáncot jár ezen a téren – állítják a szakértők. „A tétlenség következményei egyszerűen katasztrófálisak lehetnek” – mondta erről a johannesburgi Exx Africa egyik tanácsadója és kockázati szakértője. „Az ilyen kontrollálatlan bukások könnyen megfertőzhetnek más bankokat, sőt állami vállalatokat és magáncégeket is.”

Afrikát több csapás is érte az elmúlt években: az általános árszínvonalesés mellett hosszú aszály tikkasztotta, gyengültek a nemzeti valuták, és a kontinens legfontosabb kereskedelmi partnere, Kína gazdasága is belassult. A szakadék szélén táncoló hitelintézetek egyre növekvő tömege pedig idegessé tette a kormányokat és kapkodóvá a központi bankokat. (Az IMF kimutatása szerint Fekete-Afrika országainak gazdasági növekedése 2014 után meredeken zuhanni kezdett, így idén már nulla százalékos volt. Ennek ellenére 2017-re 3 százalékot várnak az előrejelzések.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!